Kushner a gazdasági béketerv véglegesítésére készül

A Fehér Ház különleges megbízottja amerikai delegációjával még egyszer végiglátogatja a Közel-Keletet, hogy pontot tegyen a palesztinokat, Jordániát, Egyiptomot és Libanont érintő 50 milliárd dolláros békeprojektjére.

Jared Kushnert Jason Greenblatt közel-keleti megbízott, Brian Hook külügyi tisztviselő, illetve Avi Berkowitz, Kushner segédje kíséri majd el körútjára, melynek során várhatóan meglátogatja Izraelt, Jordániát, Egyiptomot, Szaúd-Arábiát, Katart és az Egyesült Arab Emírséget is — számolt be róla az Algemeiner.

Médiaértesülések szerint a küldöttség a hónap végén érkezik a térségbe, és augusztus elején tér vissza Washingtonba.

Egy meg nem nevezett fehér házi forrás szerint az út kiemelt célja, hogy „tovább vigye a Bahreini tanácskozás által keltett lendületet, és véglegesítse a terv gazdasági részét.”

Hozzátette: a fejlesztési alap Bahrenben való elhelyezéséről is tárgyalnak majd a küldöttek.

Béketerv: folyosóval kötnék össze Gázát és Ciszjordániát

Hatalmas beruházásokat szervezne a Közel-Keleten Trump béketerve, egymillió munkahelyet teremtenének a palesztinoknak.

A Fehér Ház még júniusban hozta nyilvánosságra a béketerv gazdasági részét, mely Ciszjordániába (Júdea és Szamária palesztin ellenőrzésű területeibe), Gázába és a szomszédos arab országokba való több milliárd dollárnyi infrastrukturális befektetéssel igyekszik megoldani a hosszan húzódó izraeli-palesztin konfliktust.

Trump veje jobb jövőt ígér a palesztinoknak Bahreinben

A palesztinok viszont egyelőre nem kérnek a jobb jövőből.

Donald Trump amerikai elnök veje és a közel-keleti béketerv fő összeállítója, Jared Kushner nem sokkal később nemzetközi találkozót is szervezett Bahreinben, hogy a palesztinokkal kapcsolatos ambiciózus gazdasági ajánlatának támogatókat szerezzen.

A palesztinok kezdettől fogva megvetéssel viszonyulnak a Trump kormány 50 milliárd dolláros befektetései terve ellen, azonban Amerika öbölmenti arab szövetségesei szerint a gazdasági kezdeményezés ígéretesnek látszik, amennyiben sikerül a politikai oldalról is megegyezni.

Nem kérnek a palesztinok a „méltóság, a virágzás és lehetőségek jövőjéből”

Inkább sztrájkolnak meg gyújtogatnak.

Kushner és Steven Mnuchin államkincstári titkár a múlt héten a Világbank elnökével, David Malpassal tárgyaltak egy pénzügyi alap felállításáról, melynek kezelésében a Világbank is szerepet játszana a későbbiekben.

A delegáció ezúttal sem tárgyal a béketerv politikai részéről, melyet sejthetően a szeptember 17-ei izraeli választások után hoznak csak majd nyilvánosságra.