Szélsőbalos sztárrendező támadja a BBC-t Corbyn védelmében

Ken Loach szerint hazug csúsztatással próbálják lejáratni barátját és elvtársát, a brit Munkáspárt elnökét. Vádja miatt jogi ellentámadást helyeztek kilátásba.

A Panoráma című műsor nevére „szégyent hozott” az a hazug film, amelyben lejáratni próbálják Jeremy Corbynt — idézi a brit Daily Mail honlapja az Arany Pálma-díjas brit rendezőt, aki korábban a brit Munkáspárt kampányvideóját is forgatta.

A lap szerint a dokumentumfilm — amely a Munkáspárt körüli, általunk is számtalan alkalommal felvetett, intézményes antiszemitizmus-vádakat vette górcső alá — készítője jogi lépéseken gondolkodik.

John Ware szerint Loach kommentjei nem csak szakmiatlanok, de sértik az elismert veterán filmes újságírói intergritását is.

Ken Loach. Fotó: YouTube

Loach több alkalommal is ellenségesen nyilatkozott Izraelről, és nem átallt antiszemita stílusú megjegyzéseket sem tenni. Tavaly például a belga miniszterelnök, Charles Michel egy brüsszeli zsinagógában tett megjegyzéseket Loach antiszemita múltjára.

A neves rendező a BBC filmjében tapasztalt elfogultságáról „népbeteges tendenciaként” tesz emmlítést. Különféle dramaturgiai kifogásokat téve rója fel a szerzőknek, hogy Corbynt szándékosan állítják be ellenségesen.

A Panoráma filmjében több magas rangú párttag is megszólal. Az alkotók elsősorban azt próbálták meg körüljárni, vajon valóban volt-e a párton belül olyan felsőbb szintű utasítás, hogy az antiszemitizmussal vádolt képviselők ügyeit átfogó kivizsgálás helyett söpörjék a szőnyeg alá.

15 ezer oldalas elemzés bizonyítja Corbynék antiszemitizmusát

Két év kutatómunkáját összegezték egy terjedelmes tanulmányban, amely bizonyítékokkal támasztja alá a brit Munkáspárt zsidóellenességét.

Ken Loach nem először azonosul politikailag Jeremy Corbynnel. Mindketten ismertek Izrael- és kapitalizmus-elleneségükről. Loach évtizedekkel ezelőtt egy Kasztner Rezsővel kapcsolatos színdarabon dolgozott. Munkájáról és a cionizmusról később azt mondta, sokaknak fáj, hogy előadásában kiállt „a cionizmus és a palesztinok kifosztásának politikájával” szemben.

Egy magyar lapnak, a baloldali Mércének nyilatkozva pedig Corbyn pártjáról így vélekedett:

A brit Munkáspárt esetében (…) voltak hibák, és helytelen szóhasználat is, de ez nem jelenti azt, hogy az antiszemitizmus mélyen gyökerezne a pártban. Azt gondolom, felettébb elővigyázatosnak kellene lennünk az ilyen vádakkal, és azzal hogyan kezelik őket.

Antiszemitizmus a Munkáspártban: vihar a BBC riportja után

A Labour egyik volt vezetője szerint „intézményesült” az antiszemitizmus a nagy múltú brit baloldali pártban.