Antiszemitizmus a Munkáspártban: vihar a BBC riportja után

A brit Munkáspárt több volt tagja is azt mondta a BBC riportjában, hogy antiszemita sértések érték őket a párton belül, az ezek miatt indult vizsgálatokba pedig a párt vezetése rendre beavatkozott – írja a The Times of Israel. A Jeremy Corbyn vezette párt visszautasítja az állításokat, azokat szándékosan félrevezetőnek nevezve.

A BBC riportja szerint a zsidókkal szembeni ellenségeskedés azóta jellemző a pártra, hogy régóta a palesztinokat támogató Jeremy Corbyn 2015-ben a párt elnöke lett.

Corbyn ellenfelei azt mondják, az Izraellel szembeni kritika néhány párttagnál, különösen azoknál, akik Corbyn után érkeztek, antiszemitizmusba csapott át, amelyet a párt nem vett elég komolyan.

A Munkáspárt visszautasította a BBC-n szerda este leadott riportot, azt állítva, hogy az szándékosan félrevezető volt. Olyan korábbi tagokhoz köthető, akiket személyes és politikai bosszú vezérelt.

„Teljes mértékben visszautasítunk minden olyan állítást, hogy a Munkáspárt antiszemita lenne. Minden szinten, teljes mértékben ellenezzük az antiszemitizmust és elhatároztuk, hogy gyökerestől távolítjuk el ezt a társadalmi betegséget a mozgalmunkból”

– közölte a párt.

Számos munkáspárti politikusnak azonban kétségei vannak az állítással kapcsolatban.

Pat McFadden képviselő például azt írta a Twitteren, hogy „erőteljes és sokkoló” volt a BBC riportja, nagy bátorság volt a fiatal tagok részéről nyilvánosan is elmondani a történteket.

Kollégája, Jess Phillips, szintén a Twitteren reagált. Azt írta, a riport annál is durvább volt, mint amire számított. A párt reakciója pedig azt árulja el, hogy az egész nem érdekli őket.

Tom Watson, a párt helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy az antiszemitizmus a párt betegsége, amelyet kezelni kell.

Watson azt mondta: megengedő kultúra volt jellemző a pártban arra, hogy a találkozókon, vagy a közösségi felületeken zsidóellenes, rasszista hangnemet üssenek meg egyesek. A többiek pedig ezt nem tették szóvá.

A Munkáspárt zsidó szervezetének, a Jewish Labour Movementnek az illetékese azt mondta a Sky Newsnak, hogy harminc volt és jelenlegi párttag jelezte, hogy találkozott antiszemitizmussal a párton belül, annak ellenére is megtették ezt, hogy a párt vezetése megpróbálja elhallgattatni ezeket a hangokat.

Brexodus: Menekülnek a zsidók a brit Munkáspártból

„Szomorú következtetésem, hogy a Munkáspártban teljesen nyilvánvalóvá vált az intézményes antiszemitizmus” — kommentálta kilépését a párt korábbi főtitkára.

A szervezet összegyűjti ezeket a vallomásokat a kormány Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsága számára, amely éppen vizsgálja Jeremy Corbyn ügyét, akit párton belüli gyűlöletbeszéddel és gyűlöletbűncselekménnyel vádolnak.

Paul Mason, a szervezet titkára azt mondta:  a BCC riportjában hallott vallomások megerősítik azt, amire már régóta gyanakodtak.

„Azt is kérjük a jelenlegi helyzetben, megadva a hatalmas bátorságért a tiszteletet azoknak, akik már elmondták a velük történteket, hogy ha van még olyan párttag, vagy munkatárs, aki elő szeretne jönni ilyen történettel, a bizottság tudtára adva a pártban történteket, hogy ennek most jött el az ideje”

– fogalmazott Paul Mason.

Sam Matthews, aki az egyik vezető politikusa volt a pártnak az elmúlt két évben, azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy a Munkáspárt „intézményesen antiszemita”.

„Megvannak azok a konkrét emberek, akik felelősek ezért, a leginkább Jeremy Corbyn. Azt hiszem, hogy a vizsgálóbizottság számára a rengeteg tanúvallomás lesz a leghatásosabb, remélem megkapják azokat”

– tette hozzá.

A Munkáspárt szóvivője a Sky Newsnak azt mondta: „szolidárisak vagyunk a zsidó emberekkel”.

„Azóta, hogy Jennie Formby lett a párt főtitkára, a négyszeresére emelkedett azon ügyek száma, amely antiszemitizmus miatt indult”

– mondta a szóvivő.

A cikk megjegyzi, hogy Formby neve a BBC riportjában is feltűnik, olyan kiszivárgott e-mailekben, amelyekben a párt kommunikációs igazgatójával közösen azon fáradozik, hogy kimentsen párttagokat az antiszemitizmus vádja alól.

Corbyn antiszemitizmusa csúnya bukást hozhat a választásokon

Egy munkáspárti miniszter elárulta a The Observernek, hogy a párt 2016 óta több, mint 100 ezer tagot vesztett, és jelenleg is nehéz pénzügyi helyzetben van.