Antiszemitizmus a Munkáspártban: vihar a BBC riportja után

A brit Munkáspárt több volt tagja is azt mondta a BBC riportjában, hogy antiszemita sértések érték őket a párton belül, az ezek miatt indult vizsgálatokba pedig a párt vezetése rendre beavatkozott – írja a The Times of Israel. A Jeremy Corbyn vezette párt visszautasítja az állításokat, azokat szándékosan félrevezetőnek nevezve.

A BBC riportja szerint a zsidókkal szembeni ellenségeskedés azóta jellemző a pártra, hogy régóta a palesztinokat támogató Jeremy Corbyn 2015-ben a párt elnöke lett.

Corbyn ellenfelei azt mondják, az Izraellel szembeni kritika néhány párttagnál, különösen azoknál, akik Corbyn után érkeztek, antiszemitizmusba csapott át, amelyet a párt nem vett elég komolyan.

A Munkáspárt visszautasította a BBC-n szerda este leadott riportot, azt állítva, hogy az szándékosan félrevezető volt. Olyan korábbi tagokhoz köthető, akiket személyes és politikai bosszú vezérelt.

„Teljes mértékben visszautasítunk minden olyan állítást, hogy a Munkáspárt antiszemita lenne. Minden szinten, teljes mértékben ellenezzük az antiszemitizmust és elhatároztuk, hogy gyökerestől távolítjuk el ezt a társadalmi betegséget a mozgalmunkból”

– közölte a párt.

Is Labour Anti-Semitic? – BBC Panorama

Panorama goes inside the anti-Semitism crisis gripping Jeremy Corbyn’s Labour Party. With exclusive interviews from key insiders and access to confidential c…

Számos munkáspárti politikusnak azonban kétségei vannak az állítással kapcsolatban.

Pat McFadden képviselő például azt írta a Twitteren, hogy „erőteljes és sokkoló” volt a BBC riportja, nagy bátorság volt a fiatal tagok részéről nyilvánosan is elmondani a történteket.

Pat McFadden on Twitter: „The response to @BBCPanorama has been as revealing as the programme. Vilifying brave staff who speak out. Decrying them on the basis of alleged political disloyalty. Attacking those who expose the problem rather than the anti semitism itself. / Twitter”

The response to @BBCPanorama has been as revealing as the programme. Vilifying brave staff who speak out. Decrying them on the basis of alleged political disloyalty. Attacking those who expose the problem rather than the anti semitism itself.

Kollégája, Jess Phillips, szintén a Twitteren reagált. Azt írta, a riport annál is durvább volt, mint amire számított. A párt reakciója pedig azt árulja el, hogy az egész nem érdekli őket.

Tom Watson, a párt helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy az antiszemitizmus a párt betegsége, amelyet kezelni kell.

Watson azt mondta: megengedő kultúra volt jellemző a pártban arra, hogy a találkozókon, vagy a közösségi felületeken zsidóellenes, rasszista hangnemet üssenek meg egyesek. A többiek pedig ezt nem tették szóvá.

A Munkáspárt zsidó szervezetének, a Jewish Labour Movementnek az illetékese azt mondta a Sky Newsnak, hogy harminc volt és jelenlegi párttag jelezte, hogy találkozott antiszemitizmussal a párton belül, annak ellenére is megtették ezt, hogy a párt vezetése megpróbálja elhallgattatni ezeket a hangokat.

Brexodus: Menekülnek a zsidók a brit Munkáspártból

„Szomorú következtetésem, hogy a Munkáspártban teljesen nyilvánvalóvá vált az intézményes antiszemitizmus” — kommentálta kilépését a párt korábbi főtitkára.

A szervezet összegyűjti ezeket a vallomásokat a kormány Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsága számára, amely éppen vizsgálja Jeremy Corbyn ügyét, akit párton belüli gyűlöletbeszéddel és gyűlöletbűncselekménnyel vádolnak.

Paul Mason, a szervezet titkára azt mondta:  a BCC riportjában hallott vallomások megerősítik azt, amire már régóta gyanakodtak.

„Azt is kérjük a jelenlegi helyzetben, megadva a hatalmas bátorságért a tiszteletet azoknak, akik már elmondták a velük történteket, hogy ha van még olyan párttag, vagy munkatárs, aki elő szeretne jönni ilyen történettel, a bizottság tudtára adva a pártban történteket, hogy ennek most jött el az ideje”

– fogalmazott Paul Mason.

Jewish Labour Movement on Twitter: „If you want to whistleblow, or if you want to share a message of solidarity with those who bravely spoke out on #Panorama, email [email protected]#TogetherAgainstRacism pic.twitter.com/7imhtm7yKh / Twitter”

If you want to whistleblow, or if you want to share a message of solidarity with those who bravely spoke out on #Panorama, email [email protected]#TogetherAgainstRacism pic.twitter.com/7imhtm7yKh

Sam Matthews, aki az egyik vezető politikusa volt a pártnak az elmúlt két évben, azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy a Munkáspárt „intézményesen antiszemita”.

„Megvannak azok a konkrét emberek, akik felelősek ezért, a leginkább Jeremy Corbyn. Azt hiszem, hogy a vizsgálóbizottság számára a rengeteg tanúvallomás lesz a leghatásosabb, remélem megkapják azokat”

– tette hozzá.

A Munkáspárt szóvivője a Sky Newsnak azt mondta: „szolidárisak vagyunk a zsidó emberekkel”.

„Azóta, hogy Jennie Formby lett a párt főtitkára, a négyszeresére emelkedett azon ügyek száma, amely antiszemitizmus miatt indult”

– mondta a szóvivő.

A cikk megjegyzi, hogy Formby neve a BBC riportjában is feltűnik, olyan kiszivárgott e-mailekben, amelyekben a párt kommunikációs igazgatójával közösen azon fáradozik, hogy kimentsen párttagokat az antiszemitizmus vádja alól.

Corbyn antiszemitizmusa csúnya bukást hozhat a választásokon

Egy munkáspárti miniszter elárulta a The Observernek, hogy a párt 2016 óta több, mint 100 ezer tagot vesztett, és jelenleg is nehéz pénzügyi helyzetben van.