Brexodus: Menekülnek a zsidók a brit Munkáspártból

„Szomorú következtetésem, hogy a Munkáspártban teljesen nyilvánvalóvá vált az intézményes antiszemitizmus” — kommentálta kilépését a párt korábbi főtitkára.

Úgy tűnik, nem halkul a brit Munkáspárt körüli antiszemita botrányok visszhangja. Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, Gordon Brown ex-miniszterelnök múlt héten a The Guardian hasábjain mozgósította a baloldali párt tagjait a zsidógyűlölet ellen, kedden pedig három tag jelentette be kilépését.

Gordon Brown a munkáspárti zsidógyűlölet ellen mozgósít

„A rasszizmus minden formájának elítélése a Munkáspárt ideológiájának alapvetése, ezért határozottabb fellépésre van szükségünk”.

Az Arutz7 értesülései szerint David Triesman és Leslie Arnold Turnberg zsidó származású képviselők mellett a szervezet egyik örmény tagja, Arais Darzi úgy döntött, hogy függetlenként folytatja munkáját a brit felsőházban.

„A párt többé nem jelent biztonságos politikai környezetet a zsidók vagy mások számára, akik ellenzik az antiszemitizmust. Itt az idő, hogy felismerjük a valóságot”

— idézte a The Jewish Chronicle Triesman szavait.

„Szomorú következtetésem, hogy a Munkáspártban teljesen nyilvánvalóvá vált az intézményes antiszemitizmus”

— tette hozzá Triesman, aki 2001 és 2003 között a párt főtitkári pozícióját töltötte be

Darzi pedig lemondólevelében hangsúlyozta, hogy „az örmény népirtás örmény túlélőjeként” egyetlen vallással vagy rasszal szemben sem tolerálja a diszkriminációt.

„Az antiszemitizmus megfertőzte a brit Munkáspártot” — véli kilépő EP-képviselőjük

Egyre több baloldali brit politikusnak van elege.

A mostani bejelentésekhez hasonlóan mindeddig csaknem 20 képviselő jelentette be, hogy nem tud azonosulni a párton belül jelentkező antiszemita megnyilvánulásokkal, és ezért kilép a szervezetből. A párt vezetője, Jeremy Corbyn mellett a közelmúltban gyakran más képviselők is hangos botrányokat váltottak ki gyűlölködő vagy épp uszító magatartásukkal.

A pártvezér például évekkel ezelőtt mély megértéssel nyilatkozott a palesztin merénylőkről, mondván, „ide vezet a reménytelenség és az elnyomás”. A felhozott kritikákra adott válaszul pedig nemrég Chris Williamson februárban „túl bocsánatkérőnek” nevezte párttársait az antiszemitizmus ügyében.