Egy „szűk szekta” antiszemitizmusa: újabb képviselő hagyta ott Corbynt

Tovább zúdul a lavina: immár kilenc képviselő lépett ki a brit Munkáspártból. Ian Austinnak is elege lett a szélsőségeseknek, antiszemitáknak is helyet adó pártból. 

Az egyik fő indok, ami miatt 35 évvel ezelőtt beléptem a pártba, az a rasszizmus volt. Sosem hittem volna, hogy ugyanez lesz a kilépésem kiváltó oka is” – fogalmazott a BBC-nek Ian Austin, aki pénteken hagyta ott hivatalosan is a Munkáspártot.

Austin a kilencedik politikus, aki a napokban szakított a vitatott stílusú és világnézetű Jeremy Corbyn vezette mozgalommal. A holokauszt elől Angliába menekülő szülők gyermekeként nevelkedett honatya intoleránsnak, antiszemitának és egyfajta szélsőségességre nyitott állapotú pártként jellemezte Corbyn szervezetét.

Austint egy szűklátókörű szektára emlékezteti a mai baloldali párt, ahol a vezetőségben nem mutatkozott kellő figyelem arra, hogy szembeszálljon a zsidóságot érő növekvő attrocitásokkal.

Mint arról hírt adtunk, néhány napja egyszerre hét Labour-képviselő állt fel és közölte, függetlenként folytatják a munkájukat. Az erről szóló sajtótájékoztatón a párt egyik korábbi legnevesebb zsidó politikusa, Luciana Berger azt mondta, nem tud olyan pártban maradni, „ahol intézményesült az antiszemitizmus”.

Chris Leslie arról beszélt, hogy ez a Munkáspárt már nem az a párt, ahova ő annak idején belépett és amelyért dolgozott, mert azóta túszul ejtette „a kemény balosok politikai gépezete”. Szerinte a pártvezetőség gondolkodásmódja idejétmúlt és beszűkült, és felelőtlenség lenne Jeremy Corbyn pártelnökből miniszterelnököt csinálni.

Mint azt a Neokohn is megírta, Angliában harmadik éve rekordszerűen emelkedik a zsidóság ellen elkövetett fizikai és szóbeli attrocitások száma. A Community Security Trust (CST), brit zsidóságot érő antiszemitizmus-figyelő szervezet jelentéséből kiderül, 2018-ban 1652 alkalommal jelentettek be antiszemita motivációjú incidenst, ami 16%-kal több a korábbi évhez képest, amikor 1420 eset került napvilágra. 2016-ban még ”csak” 1375 ilyen jellegű megnyilvánulást rögzített a szervezet, így a mostani adat három éve romló tendenciát mutat.

Az elemzők szerint egyértelmű az összefüggés az incidensek erősen növekvő száma és a brit Munkáspárt utóbbi években tanúsított és erősen vitatott Izrael-ellenes magatartása között.

A brit antiszemitizmus-figyelő szervezet működésének elmúlt 25 éve alatt jelentősen romlott az Egyesült Királyságban élő több mint 260 ezer zsidó antiszemitizmussal kapcsolatos biztonságérzete. Különösen a mostani évtized adatai lesújtóak: 2013 óta megháromszorozódtak az ilyen jellegű incidensek.

Ugyancsak lapunk számolt be nemrég arról, hogy a Labour vezetője, Jeremy Corbyn tíz éve mély megértéssel nyilatkozott a palesztin merénylőkről, mondván, „ide vezet a reménytelenség és az elnyomás.”

(Fotó: The Times of Israel)