Corbyn megértéssel beszélt a palesztin öngyilkos merénylőkről

Ide vezet a reménytelenség és az elnyomás – mondja egy nyilvánosságra került felvételen a brit Munkáspárt vezetője. Jeremy Corbyn palesztin fiatalokkal folytatott beszélgetéséből idéz, akik ugyan elítélik az öngyilkos merénylőket, de megértik indokaikat. A Munkáspárt szóvivője az ügy kirobbanása után közölte: Corbyn természetesen elítéli az öngyilkos merénylőket.

„Emlékszem, amikor egyszer megkérdeztem pár fiatal palesztint Nabluszban. Leültem közéjük és azt mondtam: mit gondoltok az öngyilkos merénylőkről? Mindegyikük ismert valakit, aki követett el ilyet. Egyikük sem értett velük egyet, de mind tudták, hogy miért követték el azokat ismerőseik. Azt mondták, képzeljem magamat az ő helyükbe: reménytelenség, elnyomás, keserűség. Ez az, ami ide vezet – mondja Corbyn.”

A felvétel 10 évvel ezelőtt készült egy cambridge-i rendezvényen, egy brit független újságíró azonban most fedezte fel, és egyből közzétette Twitter-oldalán.

Iggy Ostanin on Twitter: „I unearthed a video of Jeremy Corbyn expressing sympathy with Hamas suicide bombers. He met Palestinians who knew suicide bombers: „none of them agreed with it. But they knew why they did it. They said put yourself in our place”. pic.twitter.com/zD3f9zS0TZ / Twitter”

I unearthed a video of Jeremy Corbyn expressing sympathy with Hamas suicide bombers. He met Palestinians who knew suicide bombers: „none of them agreed with it. But they knew why they did it. They said put yourself in our place”. pic.twitter.com/zD3f9zS0TZ

Corbyn már korábban is mondott hasonlókat: 3 nappal a 23 ember halálát okozó 2017-es, manchesteri arénában történt robbantásos merénylet után azt közölte: a katonai műveletek, amelyekben a brit kormány is részt vesz, megteremtette a belföldi terrorizmust.

A Munkáspárt szóvivője az esetre reagálva azt mondta: Jeremy Corbyn arról beszélt, hogy mit mondtak neki a palesztin fiatalok, akik mind elítélték az öngyilkos merénylőket. Corbyn, természetesen maga is elítéli az öngyilkos merénylőket.