Az antiszemitizmus beszüntetésére szólították fel a brit és a holland szocdemeket

A holland Munkáspártot (PvdA) és a brit Labourt antiszemita botrányaik miatt a zsidóellenesség jelenségének külső vizsgálatára szólították fel zsidó civil szervezetek vezetői.

Jicak Herzog, az izraeli Munkáspárt volt vezetője, jelenleg a Zsidó Ügynökség elnöke arra szólította fel a brit Munkáspártot, hogy a BBC friss, Jeremy Corbyn pártját antiszemitizmussal vádoló riportját követően

külső vizsgálók bevonásával érje el az antiszemitizmus felszámolását a pártban.

Mint Herzog írta, minden kormányt lehet kritizálni, ám Izrael démonizálása elfogadhatatlan. Herzog arra is utalt, hogy még az izraeli Munkáspárt elnökeként meghívta Corbynt az izraeli Jad Vasem holokauszt-múzeumba, azonban a brit politikus még csak nem is felelt a felkérésre.

The Jewish Agency for Israel on Twitter: „Following an investigation by @BBCPanorama into allegations of #AntiSemitism in the UK Labour Party, Jewish Agency Chairman @Isaac_Herzog sent this letter to Labour leader Jeremy Corbyn. pic.twitter.com/DE3INgCnxt / Twitter”

Following an investigation by @BBCPanorama into allegations of #AntiSemitism in the UK Labour Party, Jewish Agency Chairman @Isaac_Herzog sent this letter to Labour leader Jeremy Corbyn. pic.twitter.com/DE3INgCnxt

Mint lapunk is megírta, az utóbbi napokban újabb brit munkáspárti képviselők hagyták ott pártjukat annak antiszemitizmusa miatt.

Herzog felhívására a hollandiai antiszemitizmust vizsgáló zsidó szervezet, a CIDI elnöke, Hanna Luden is felhívást tett közzé:

Luden a holland Munkáspártot, a PvdA-t szólította fel hasonló vizsgálatra.

Hanna Luden on Twitter: „Voormalig leider van de #Israëlische arbeiderspartij roept #Labour-leider @jeremycorbyn op om een extern onderzoek te laten uitvoeren over #Antisemitisme in zijn partij. Ik roep @LodewijkA en andere #SociaalDemocratische partijen op om hetzelfde te doen. https://t.co/KDl0BBsIcj / Twitter”

Voormalig leider van de #Israëlische arbeiderspartij roept #Labour-leider @jeremycorbyn op om een extern onderzoek te laten uitvoeren over #Antisemitisme in zijn partij. Ik roep @LodewijkA en andere #SociaalDemocratische partijen op om hetzelfde te doen. https://t.co/KDl0BBsIcj

Ugyan Hollandiában elsősorban a Zöld Baloldalt érték antiszemitizmussal kapcsolatos vádak, ám

az évek során a holland Munkáspárt is sok kritikát kapott a témában.

Korábban botrányt okozott, hogy több holland munkáspárti polgármester is az Iszlám Államhoz hasonlította Izraelt és a cionizmust (lásd itt és itt), tavaly ilyenkor pedig azzal került botrányba az egyébként zsidó származású Lodewijk Asscher által vezetett PvdA, hogy hágai rendezvényükön, ahová Corbynt is meghívták szónokolni,

zsidó ellentüntetőket zaklattak híveik.

2014-ben a párt egyes antiszemita, török származású tagjai elhagyták a holland Munkáspártot, miután többek között zsidó származása miatt is kritizálták Asschert, és megalapították a DENK török pártot, mely azóta alsóházi képviselettel rendelkezik Hollandiában.

Az Európai Szocialisták Pártjának volt csúcsjelöltje, a holland munkáspárti Frans Timmermans korábban az antiszemitizmus visszaszorításának szükségességéről beszélt Magyarországon.

Latint idéz és kipában tüntet — Kicsoda Thierry Baudet, a holland populisták új arca?

Thierry Baudet szerint az Unió szörnyű, éljen a demokrácia, vesszen a nemzetek felettiség, és jöjjön egy új európai reneszánsz. Hajdú Tímea írása.