Videóban méltatta a Hamász a holland zöldeket

Az Izraelt bojkottáló holland párt hárítana, ám azóta számos zsidó orgánum és szervezet felhívta a figyelmet a Zöld Baloldal Hamász-méltatást kiváltó nézeteinek tarthatatlanságára.

Az EPAL Media Center egy számos európai országban tevékenykedő, Hamászhoz köthető palesztin propagandaszervezet, mely a nemzetközi téren próbálja elvitatni Izrael létjogosultságát és méltatni a szélsőséges dzsihadista Hamász terrorcsoportot.

Alapítója és fenntartója Amin Abu Rashid, a Hamász holland-palesztin tagja, aki korábban kulcsszerepet játszott a Gázába induló blokádtörő hajók személyzetének kiképzésében.

Rashidot Izrael állam 2013 óta a Hamász európai képviselőjeként kezeli.

Az EPAL YouTube-csatornája egy hete közölt egy arab nyelvű videót „A Zöld Baloldal meghirdette Izrael bojkottálását” címmel.

A Zöld Baloldal (GroenLinks, „Zöld Baloldaliak”) egy alsó- és felsőházi, illetve EP-képviselettel rendelkező holland párt, mely nemrég hivatalosan is elfogadta az Izrael bojkottját hirdető BDS-mozgalom célkitűzéseit pártkongresszusán.

Mindezt a párt Magyarországon is hírhedtté vált – és Izrael-ellenes nézeteiről ismert – politikusa, Judith Sargentini is bejelentette hivatalos Twitter-oldalán. Mint írta,

„A Zöld Baloldal kongresszusa elfogadja a határozatot, miszerint »a BDS legitim módja a palesztinok megsegítésének az ő igazságukért való küzdelmükben«.”

Judith Sargentini on Twitter: „Congres van GroenLinks neemt resolutie aan ‘#BDS is een geoorloofd middel om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid’. pic.twitter.com/V4MfIvVgB1 / Twitter”

Congres van GroenLinks neemt resolutie aan ‘#BDS is een geoorloofd middel om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid’. pic.twitter.com/V4MfIvVgB1

Amikor méltat a Hamász

Az EPAL videója itt tekinthető meg:

اليسار الأخضر يعلن مقاطعة إسرائيل

المركز الأوروبي الفلسطيني للإعلام ::شاهد … 🎬اليسار الأخضر أول حزب سياسي هولندي يعلن مقاطعة „إسرائيل”هل تكون هذه التحركات بداية المقاطعة الأوروبية „لإسر…

A videó szövegének fordítását a Jonet.nl holland-zsidó hírportál közölte.

A videó méltatja a Zöld Baloldalt, mint

„az első holland politikai pártot, mely Izrael bojkottjára szólít fel”.

Az arab szöveg szerint „kongresszusa során a Zöld Baloldal elfogadott egy határozatot, mely szerint a BDS legitim módja a palesztinok megsegítésének az ő igazságukért való küzdelmükben”.

A videó a holland képviselőnő arcképét közölve utal arra, hogy Sargentini saját Twitter-oldalán jelentette be:

„2017 végén a Zöld Baloldal frakciója elhagyta az alsóházat, mikor egy Izraelt támogató beszéd hangzott el”.

A videót a Jonet.nl pontosítja, miszerint az eset valójában az amszterdami önkormányzat gyűlésén történt.

Semmitmondó hárítás

A Zöld Baloldal egy igen tömör (mindössze négy bekezdéses) közleményben reagált a videóra.

A semmitmondó közlemény szerint a Zöld Baloldal pártkongresszusán mindössze a BDS „kriminalizálása” ellen szólalt fel, úgy utalva az antiszemita kezdeményezésre, mint egy

„izraeli erőszakra válaszul” létrejött, „nemzetközi mozgalom”.

A továbbiakban a közlemény

egyetlen szóval sem ítélte el a Hamászt,

mindössze annyit közölt, hogy a párt hangsúlyt fektet a szólásszabadságra, mint az „egészséges demokrácia központi értékére”, és hogy „ellenezzük a vélemények büntetését és tiltását, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e velük. A konferencián elfogadott indítvány ebbe a hozzáállásba illeszkedik”.

A közlemény azzal zárul, hogy „az indítvány nem támogatja a BDS céljait. A Zöld Baloldal nem támogatja Izrael bojkottálását. A Zöld Baloldal nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi jognak és emberi jogok tiszteletének való megfelelésre. Az izraeli-palesztin konfliktusban elutasítjuk az erőszakot és a megfélemlítést mindkét oldal részéről”.

Holland-zsidó kritika

Mint azonban arra a Likoed Nederland holland-zsidó szervezet is rámutatott, a közlemény több ponton sem felel meg a valóságnak.

A Zöld Baloldal ugyanis

egyértelműen a BDS elfogadása mellett állt ki februári kongresszusán,

mint ahogyan az Sargentini itt idézett Twitter-bejegyzése is bizonyítja.

A BDS-mozgalom célja pedig nem a szólásszabadság gyakorlása, hanem egy egyértelműen antiszemita, Izrael eltörlésére irányuló mozgalom.

A BDS-mozgalom alapítója, a katari származású Omar Barghouti ugyanis maga is tisztázta, hogy

„semmilyen zsidó jelenlétet nem fogadunk el Palesztina területén”.

Mint azt a Likoed Nederland gúnyosan megjegyezte cikkének végén:

„Hát igen, bárkivel megesik, hogy az egekbe magasztalja és szövetségesének nézi a Hamász, egy terrorszerv, melynek alapító nyilatkozatában szerepel, hogy muszlim vallási kötelesség kiirtani a zsidókat!”