Iráni urán miatt nyugtalankodik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Rendkívüli ülést tartott szerda délután Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) Kormányzótanácsa amiatt, hogy Irán hétfő óta az engedélyezettnél magasabb szintre dúsítja uránkészletét.

A zárt ajtók mögött tartott ülés összehívását

az Egyesült Államok kezdeményezte, amely szerint az 2015-ös atomalkuban vállalt kötelezettségek megszegésével Irán „zsarolja” a nemzetközi közösséget.

A 35 tagú testületet Amano Jukija, az ügynökség főigazgatója tájékoztatja a legújabb fejleményekről. Az IAEA helyszíni ellenőrei megállapították, hogy Irán mind az urán dúsítási foka, mind a tömege tekintetében átlépte a határokat. Az urániumot 3,67 százalékos helyett 4,5 százalékra dúsítja, és túllépte a dúsított uránra vonatkozó 300 kilogrammos mennyiséget is.

EU: Az iráni atomalku betartása a nemzetközi béke és biztonság záloga

Az Európai Unió közös nyilatkozatban szólította fel Iránt, hogy hagyjon fel az engedélyezett szint feletti urándúsítással. 

Az ügynökségnél akkreditált amerikai nagykövet szerint

„Iránnak nincs hihető indoka nukleáris programjának felgyorsítására, és ezt nem lehet másként értelmezni, mint zsarolási kísérletet”.

Washington óriási nyomást gyakorol Teheránra amióta tavaly kilépett a 2015-ös megállapodásból, és különféle szankciókkal, főként az olajexport megakadályozásával igyekszik megfojtani az Iráni gazdaságot. A szerződésben maradáshoz Irán azt követeli partnereitől, elsősorban az európai országoktól, hogy hozzanak hatékony erőfeszítéseket az amerikai embargó kivédésére.

Iránnak újabb szankciókkal kell szembenéznie

Jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap.

„Az Egyesült Államok fekete humorát jelzi, hogy tanácskozást hívott össze egy megállapodásról, amelyből ő maga kilépett”

— mondta egy interjúban az iráni külügyminiszter, aki azt is kijelentette, hogy örül az ülésnek, mert az jó alkalom arra, hogy elmagyarázhassa az álláspontját.

Az ügynökségnél akkreditált iráni nagykövet a találkozó után kijelentette, hogy országának nincs rejtegetni valója. Ezzel Donald Trump amerikai elnök vádjára válaszolt, aki szerint Irán titokban régóta dúsít urániumot. Kazim Abadai a Die Zeit német újságnak a nem engedélyezett urándúsításról azt mondta, hogy Teherán be akarja tartani a 2015-ös megállapodást, és

„mindent vissza lehet csinálni egyetlen óra alatt, ha a megállapodás összes aláírója teljesíti vállalt kötelezettségeit”.

A rendkívüli ülésen nem fogadtak el Irán elleni döntéseket.