Iránnak újabb szankciókkal kell szembenéznie

Új szankciókat helyezett kilátásba Irán ellen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap.

Az amerikai diplomácia vezetője azt követően tette közzé álláspontját Twitter mikroblogján, hogy Teherán vasárnap bejelentette, megkezdi a megengedettnél magasabb fokú urándúsítást.         

„Az iráni atomprogram legutóbbi fejleményei újabb szankciókhoz és további elszigetelődéshez vezetnek majd. Az egyes országoknak vissza kellene térniük régi politikájukhoz, amely megtiltotta az urándúsítást az iráni atomprogram számára” — fogalmazott Pompeo a mikroblog-bejegyzésben.             

Az amerikai külügyminisztérium vasárnap jelezte, hogy Pompeo hétfőn reggel sajtótájékoztatót tart.     

Vasárnap délután a New Jerseyben tartózkodó Donald Trump amerikai elnököt is Iránról faggatták az újságírók.    

Az elnök óvatosságra intette Iránt. Mint fogalmazott: Teherán „jobban teszi, ha elővigyázatos”. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes vasárnap jelentette be, hogy Teherán — korábbi ígéretéhez híven — megkezdi a 3,67 százalékosnál magasabb szinten dúsított urán előállítását. Indoklásában azt hangoztatta, hogy országa azért indítja meg a dúsítást, mert a 2015-ben aláírt atomalkuban résztvevő európai partnerek nem tettek eleget vállalt kötelezettségeiknek.

A politikus ismételten leszögezte, hogy Irán változatlanul támogatja a többhatalmi megállapodás érvényben tartását, és a kötelezettségvállalásai csökkentésére május óta tett intézkedései is visszafordíthatók. Egyben hangsúlyozta: erre csakis akkor kerülhet sor, ha eleget tesznek Irán igényeinek, elsősorban biztosítják azt, hogy továbbra is exportálhasson olajat.     

London, Párizs és Berlin már Mike Pompeo Twitter-bejegyzése előtt reagált az iráni bejelentésre. Mindhárom ország azt hangsúlyozta, hogy bejelentésével Teherán megsértette a 2015-ös többhatalmi atomegyezményt.

Németországot „rendkívül nyugtalanítja”, hogy Irán a megállapodásban kikötött 3,67 százalékosnál magasabb szinten dúsított urániumot fog előállítani, és nyomatékosan kéri, hogy hagyjon fel a vállalt kötelezettségeinek ellentmondó tevékenységgel — mondta a német külügyminisztérium szóvivője. Németország felvette a kapcsolatot a megállapodás többi európai aláírójával — tette hozzá.

Párizs szerint Teherán megsértette a 2015-ös megállapodást. A francia elnöki hivatal elítélte az iráni lépést, Emmanuel Macron elnök pedig közölte az iráni külügyminiszterrel, hogy július 15-ig megbeszélést szeretne összehozni az érintett felekkel a kérdésről. A vitarendezési eljárást egyelőre nem kezdeményezi, mert az a nemzetközi szankciók visszaállításához vezetne. „Ez jelenleg nincs terítéken” — mondta az elnöki hivatal illetékese.

London szerint egyértelmű, hogy Teherán megszegte a megállapodásban rögzített feltételeket. Az Egyesült Királyság határozottan kitart mellettük, és Iránnak is le kell állítania a vállalt kötelezettségeivel össze nem egyeztethető tevékenységeket — mondta a külügyminisztérium szóvivője.

Kína részéről még nem hangzott el hivatalos reagálás, de a Hszinhua kínai hírügynökség hírmagyarázatában azt fejtegette, „világos, hogy Washington kezdett el játszani a tűzzel”, amikor 2018-ban Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut és újból az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat rendelt el.

Orosz részről Mihail Uljanov, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez akkreditált nagykövet a Twitteren azt írta, hogy reményei szerint az urán dúsítottságának új szintje nem haladja meg az öt százalékot. Ez esetben nem fenyeget az atomfegyverek terjedése, hanem csak egy újabb jelzés Teherán részéről, miszerint elvárja a 2015-ös megállapodást illetően az egyensúly helyreállítását.

Ajatollah: amerikai támadás esetén Irán „vörös tengerré” változtatja a Perzsa-öblöt

Irán már megint fenyegetőzik, ezúttal vértengerről vizionált az egyik befolyásos síita muszlim vezető.