Ajatollah: amerikai támadás esetén Irán „vörös tengerré” változtatja a Perzsa-öblöt

Irán már megint fenyegetőzik, ezúttal vértengerről vizionált az egyik befolyásos síita muszlim vezető. 

Kermani azt üzente az Egyesült Államoknak: „Ha meg akartok támadni minket, csak tessék, de akkor kékről pirosra változtatjuk a Perzsa-öböl vizét”.

Forrás: Wikimedia commons

Ezzel folytatódott a hetek óta tartó szópárbaj, Irán most a vértenger metaforájával igyekezett felfrissíteni a szokásos fenyegetőzését.

Az ajatollah leszögezte, hogy Washington fenyegetései nem fogják meggátolni Iránt abban, hogy uránkészletét vasárnaptól a tervezett szintre dúsítsa. „Ez viszont nem azt jelenti, hogy atombombát akarunk, mert egyrészt nincs is szükségünk rá, másrészt pedig az iszlám előírásokba ütközik” – mondta Kermani, akit a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség idézett.

Az újabb fenyegetés azután érkezett, hogy kiderült, hogy az Európai Unió következő külügyi biztosa valószínűleg egy Irán barát politikus lesz.

Haszan Róháni elnök május 8-án jelentette be, hogy Irán korlátozza a 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtását, és a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz. Róháni ezzel válaszolt Donald Trump amerikai elnöknek azzal az egy évvel korábban bejelentett döntésére, hogy egyoldalúan kilép a megállapodásból, és új szankciókat rendel el Iránnal szemben.

Róháni szerdán azt is bejelentette, hogy július 7-án Irán újrakezdi a szerződés által megszabott szint (3,67 százalék) feletti urándúsítást.

Az államfő azt is kilátásba helyezte, hogy az ország középső részén fekvő Arakban folytatják az atombombához szükséges plutónium előállítására is alkalmas nehézvizes reaktor építését, amelyet a szerződés értelmében leállítottak.

Az Egyesült Államok óva intette a teheráni vezetést az urándúsítás megengedett szintjének átlépésétől. Trump hétfőn kijelentette, hogy Teherán „a tűzzel játszik”.