Ilhan Omar: „Vannak táborok, ahová embereket koncentrálnak. Ez ilyen egyszerű”

Ilhan Omar demokrata kongresszusi képviselő ismét kitett magáért: megvédte Alexandria Ocasio-Cortez védhetetlen nyilatkozatát a mexikói határon működtetett befogadó táborokról.

Nem érti, miért háborodnak fel sokan képviselőtársa kijelentésein — így reagált a szintén Izrael-ellenes és antiszemita kijelentéseiről ismert Ilhan Omar képviselő az Alexandria Ocasio-Cortez által kiváltott legújabb botrányra.

Mint arról beszámoltunk, a radikális baloldali és Izrael-ellenes nézeteiről elhíresült Alexandria Ocasio-Cortez kongresszusi képviselő az elmúlt héten a náci megsemmisítő táborokhoz hasonlította az amerikai-mexikói határon felállított befogadó táborokat.

Ocasio-Cortez: Trump koncentrációs táborokat tart fenn

Az amerikai demokrata képviselőnő újra messzire ment kijelentéseivel.

„Az Egyesült Államok koncentrációs táborokat működtet a déli határunknál, mert azok bizony azok” — állította a demokrata politikus. „Koncentrációs táborok. És ha ez téged nem érdekel, akkor… nem is tudom…” — tette hozzá.

Ilhan Omar most a Rebel Media nevű szélsőjobboldali lapnak azt mondta: „Vannak táborok, ahol embereket koncentrálnak. Ez ilyen egyszerű. Nem értem, miért vitatható ilyet mondani.

Omar hozzátette: „őszintén kell beszélnünk arról, mi zajlik. Ez az, ami miatt fontos számunkra megszűntetni az ICE-t (az illetékes bevándorlási hatóságot – a szerk.) , hogy olyan hatóságot hozzunk létre, amely elszámoltatható, amely humánus módon törődik a helyzettel.”

Ocasio-Corzez kijelentésére válaszul Auschwitzba invitálta a képviselőt egy Amerikában élő, 93 éves lengyel túlélő, Edward Mosberg, aki szerint kötelezővé kéne tenni minden amerikai képviselőnek, hogy  meglátogassák a volt náci haláltábort. Mint mondta, Ocasio-Cortez példája azt mutatja, hogy az amerikai diákok nem kapnak megfelelő holokauszt-oktatást.

A demokrata politikus azonban kijelentette, nem látogat el a tábor területére, nem is akármilyen indokkal. Az útra őt rábeszélni igyekvő Steve King republikánus képviselőnek azt írta:

„Amikor legutóbb részt vettél ilyen látogatáson, arról számoltak be, hogy rejtélyes osztrák neonácikkal is találkoztál, hogy szakmai dolgokról beszélgessetek. Szóval vissza kell utasítanom a meghívásod. De köszönöm, hogy mindenki számára felfedted, milyen nyilvánvalóan manipulálja a szélsőjobb ezeket a pillanatokat politikai nyerészkedés céljával.”

Erősödő Izrael- és zsidóellenesség az amerikai kongresszusban

Három, tavaly megválasztott demokrata párti kongresszusi képviselő is egyértelműen Izrael bojkottja mellett áll ki, erre korábban nem volt példa – írja a The Jewish Press.