Visszautasította a holokauszt-túlélő auschwitzi meghívását Ocasio-Cortez

Edward Mosberg azután hívta meg a demokrata képviselőnőt, hogy az koncentrációs táborokhoz hasonlította az amerikai-mexikói határon levő fogva tartási központokat.

Nem látogat el Auschwitzba az antiszemita botrányairól ismert Alexandria Ocasio-Cortez, aki múlt hét pénteken invitált közös útra egy Amerikában élő, 93 éves lengyel túlélő — írta a Jewish Telegraphic Agency.

Ahogy az ügy előzményeként mi is beszámoltunk róla, a képviselőnő azután váltott ki nagyobb vihart maga körül, hogy Instagram oldalán jelentkezett be egy élő videóban követői számára, és arról beszélt, szerinte a Trump-vezetés ma koncentrációs táborokat tart fent az USA déli határánál, majd a holokausztra utalt.

Auschwitzba invitálta Ocasio-Cortezt egy holokauszttúlélő

Egy Amerikában élő lengyel túlélő szerint kötelezővé kéne tenni minden amerikai képviselőnek, hogy  meglátogassák a náci haláltábort. 

Az amerikai politikusnő Steve King republikánus képviselőtársával folytatott vitája során fedte fel válaszát a túlélő meghívására.

„Én elmentem Auschwitz és Birkenauba Eddie Mausberggel és Jonny Danielsszel” — írta bejegyzésében a Politico szerint szombaton King, aki szerint látogatása sokat segített neki a Soá megértésében, ezért Ocasio-Corteznek is hasonlót javasolt.

A demokrata képviselőnő azonban válaszul azt írta tweetjében:

„Amikor legutóbb részt vettél ilyen látogatáson, arról számoltak be, hogy rejtélyes osztrák neonácikkal is találkoztál, hogy szakmai dolgokról beszélgessetek. Szóval vissza kell utasítanom a meghívásod. De köszönöm, hogy mindenki számára felfedted, milyen nyilvánvalóan manipulálja a szélsőjobb ezeket a pillanatokat politikai nyerészkedés céljával”.

Az üggyel párhuzamosan a New York Timesban is megjelent hétvégén egy felület Ocasio-Cortez kijelentései kapcsán, és Shmuley Boteach rabbi kezdeményezésére egy teljes oldalas hirdetésben szólították fel arra, hogy hagyjon fel a „Holokauszt gyalázásával”.

Rabbi Shmuley on Twitter: „Our full page ad in today’s @nytimes countering @AOC trivialization of the #holocaust. We must fix the humanitarian crisis on the border. But comparing it to the genocide of six million Jews desecrates the memory of the victims and the #NeverAgain commitment against genocide. pic.twitter.com/CKC7fsCRUq / Twitter”

Our full page ad in today’s @nytimes countering @AOC trivialization of the #holocaust. We must fix the humanitarian crisis on the border. But comparing it to the genocide of six million Jews desecrates the memory of the victims and the #NeverAgain commitment against genocide. pic.twitter.com/CKC7fsCRUq