Izraeli politikusok nélkül startolhat az amerikai béketerv első programja

Egyelőre úgy tűnik, helyettük csak gazdasági szakembereket várnak a zsidó államból a bahreini eseményre.

Nagy a valószínűsége annak, hogy nem érkeznek kormányzati képviselők Bahreinbe Izraelből arra a konferenciára, ami az amerikai béketerv első állomásaként június 25. és 26. között tartanak — erről számolt be a The Times of Israel.

Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla, Donald Trump csapata hosszú hónapok óta dolgozik egy javaslatcsomag összeállításán, aminek első lépéseként a közel-keleti régió országainak pénzügyminiszterei, valamint globális üzleti vezetők bevonásával Júdea és Szamária, illetve Gáza területére próbálnak befektetőket szerezni Manama városában.

Sok-sok pénzzel indít az „évszázad béketerve”

A régóta várt javaslatcsomag egy gazdasági programmal indul.

Az „évszázad béketerveként” is gyakran beharangozott programsorozat első lépéseként gazdasági jellegű munkacsoportot alakítanának, amihez Izrael sajtóértesülések szerint — a korábbi várakozásokkal ellentétben — nem küld kormányzati szintű képviselőt, tekintettel a zsidó államban történt kormányalakítási kudarcra, és az új választásokig fennálló átmeneti helyzetre. Így az izraeli delegáció tagjai várhatóan az üzleti szektorból és a high-tech világból fognak származni. Izrael mellett egyébként

Egyiptom, Marokkó, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Szaúd-Arábia is elfogadta a meghívást. A palesztin vezetőség kezdetektől elzárkózik a párbeszédtől.

Az izraeli média értesülései szerint a politikusok távolmaradásáról valójában az amerikai és bahreini szervezők döntöttek, és noha mindeddig sokan az izraeli pénzügyminiszter részvételével is számoltak, Moshe Kahlon szóvivője megerősítette a hírt, miszerint eddig nem kapott meghívót az eseményre — és még a legtöbb izraeli újságíró is jóváhagyásra vár a belépéshez.

Ahogy korábbi írásunkban beszámoltunk róla, az Izraelben kialakult belpolitikai helyzet sokak szerint bizonytalanná tette az amerikai program jövőjét; és a szeptemberre kitűzött előrehozott választások miatt előfordulhat, hogy Benjamin Netanjahu sem lesz könnyen bevonható olyan tervek elfogadására, amelyek kockázatokat rejthetnek számára.

Brüsszel sem lelkesedik az amerikai béketervért

„Nemzetközileg elfogadott paraméterek” figyelembevételét várja el az EU vezetése.

Az izraeli koalíció-alkotás sikertelensége után többen pesszimista várakozásokat fogalmaztak meg az amerikai béketervvel kapcsolatban. A Washington Post értesülései szerint Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere is nemrég úgy fogalmazott zárt ajtók mögött egy amerikai zsidó delegáció tagjai számára, hogy szerinte előfordulhat: a tervezet „nem válik népszerűvé”.

Pompeo kijelentése után riporterek kérdéseire Donald Trump elnök pedig akkor azt felelte: „ebben igaza lehet”.