Palesztin Hatóság: tönkretettük Trump béketervét

A palesztinok akadályozták meg az Egyesült Államok közel-keleti béketervét, és a bahraini gazdasági konferenciát is szabotálni fogják — büszkélkedett el Nabil Abu Rudaineh, a Palesztin Hatóság elnökségének szővivője a Jerusalem Post szerint.

Nyilatkozatát annak kapcsán tette, hogy a Palesztin Hatóság területén tüntetéseket szerveztek Donald Trump amerikai elnök terve ellen.

Az amerikaiak által még nem tisztázott tervvel kapcsolatban Abu Rudaineh közölte:

„Az amerikai összeesküvés meggyengült és iránya megváltozott. Ez azért van, mert a palesztin vezetőség elutasította azt, és Mahmud Abbász elnök világos álláspontot képviselt Jeruzsálemmel, a menekültekkel és a nemzeti elvekkel kapcsolatban.”

A bahraini konferenciával kapcsolatban a szóvivő megjegyezte, hogy annak valódi célja a nemzetközi legitimitáson nyugvó politikai tárgyalások megkerülése, és ezért „elkerülhetetlenül zsákutcába fog vezetni”.

Az izraeli lap hozzáteszi, hogy Ramalláhban több tucat palesztin tüntetett a béketerv ellen, és hogy hasonló tüntetéseket terveznek Gázában is.

A tüntetésen olyan feliratokat mutattak fel, hogy

„a palesztin nép egységesen áll Trump terve ellen”.

Németország továbbra is palesztin államot szeretne

Heiko Maas külügyminiszter egy nappal azután nyilatkozta ezt, hogy az Egyesült Államok izraeli követe ellentétes értelemben nyilatkozott.