Brüsszel sem lelkesedik az amerikai béketervért

Jared Kushner Brüsszelben járt, ahol Jean-Claude Junckerrel és Federica Mogherinivel is tárgyalt az „évszázad egyezményéről”.

„Az egész régió gazdasági fejlődése kulcsfontosságú”

— olvasható az EU nyilatkozatában, amit a szervezet és az Amerikai Egyesült Államok képviselőjének keddi találkozója után tettek közzé.

„Mindezt egy életképes politikai megoldásnak kell kísérnie, ami egyszerre veszi figyelembe a palesztinok és izraeliek jogos törekvéseit, valamint a »nemzetközileg elfogadott paramétereket«”

— szerepel a közleményben, amiről Jared Kushner kedden folytatott egyeztetéseket az Európai Unió vezetőivel — köztük az Európai Bizottság elnökével és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Az „évszázad egyezményeként” is beharangozott amerikai javaslatcsomag részleteinek meghallgatása után az európai vezetők a „tartós és fenntartható” béke, valamint továbbra is a kétállami megoldás mellett tették le a voksukat, amire egy korábban közölt hír szerint a Fehér Ház tervezetének szövege nem tesz utalást.

Kushner: Jeruzsálem fővárosi státusza továbbra sem kérdéses

Az amerikai elnök tanácsadója újabb részleteket árult el a közel-keleti béketerv javaslatokról, amik között ezúttal nem szerepel a „kétállami megoldás” kifejezés.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az amerikai akcióterv egy gazdasági programmal indul — ahol a régió országainak pénzügyminiszterei, valamint globális üzleti vezetők bevonásával Ciszjordánia és Gáza területére próbálnak befektetőket szerezni. A különleges munkacsoportot a bahreini Manama városában rendezik meg, június 25-26. között.

A palesztinok kezdetektől elzárkóztak a javaslatoktól, és jelezték: a gazdasági programról szóló tárgyalásokon sem jelennek meg.

Izrael képviselői várhatóan elutaznak Bahreinbe, azonban a belpolitikai helyzet sokak szerint bizonytalanná tette az amerikai program jövőjét; és a szeptemberre kitűzött előrehozott választások miatt előfordulhat, hogy Benjamin Netanjahu sem lesz könnyen bevonható olyan tervek elfogadásához, amik kockázatokat rejthetnek számára.

Az izraeli koalíció-alkotás sikertelen eseményei után többen pesszimista várakozásokat fogalmaztak meg az amerikai béketervvel kapcsolatban. A Washington Post hétfői értesülései szerint Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere is úgy fogalmazott zárt ajtók mögött egy amerikai zsidó delegáció tagjai számára, hogy előfordulhat: a tervezet „nem válik népszerűvé”.

Pompeo kijelentése után riporterek kérdéseire Donald Trump elnök pedig azt felelte: „igaza lehet”.