Bíróság elé állítaná Trumpot a Palesztin Hatóság minisztere

Atef Abu Saif, a Palesztin Hatóság kulturális minisztere május 20-án közölt cikket a palesztin Al-Ayyam napilapban erről — írja az iszlám médiát figyelő MEMRI intézet oldala.

A cikk címe „Amerika bűnrészessége”, s az írás azt fejtegeti, hogy Donald Trump amerikai elnök és zsidó származású tanácsadói, Jared Kushner és Jason Greenblatt, illetve David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete teljességgel figyelmen kívül hagyják az izraeli-palesztin konfliktus „történelmi tényeit”, továbbá „lelkesen átvették az izraeli narratívát”.

Abu Saif cikke szerint Amerika egyes politikusai „szélsőségesebbek, mint a gyarmatosító [izraeliek], akik ellopják a földünket”, és „cionistábbak, mint a gyermekgyilkos [izraeliek]”.

A palesztin tévé szerint nincs is olyan, hogy Izrael

Ismét a palesztin gyerekek súlyos indoktrinációjára hívja fel a figyelmet a Palestinian Media Watch.

A Palesztin Hatóság minisztere úgy véli ezért, hogy az Egyesült Államok „bűntárs” a palesztinok ellen Izrael által elkövetett bűnökben:

„Trump úgy viselkedik, mintha ő vezetné az egész világot, és önkényesen osztogat birtokleveleket [Jeruzsálemről és a Golánról — a szerk.]. A világ minden sarkában felfordulást okoz minden szavával, káoszt okoz minden tettével. Nem csupán nyilvánosan támogatja a cionista álláspontot és az izraeli kormány álláspontját, de még kardot is ránt, hogy rontsa a palesztinok nemzeti jogait és a nemzetközi intézmények [ENSZ] helyzetét. Ezen felül volt képe telepet építeni a megszállt Jeruzsálem területén, amit nagykövetségnek hív. Trump viselkedésének vizsgálata megmutajta, milyen abszurd módon jár el, és felveti a kérdést, hogy törvényesek-e a lépései”.

A cikk végül arra jut, hogy Trumpot tettei miatt

„talán nekünk palesztinoknak bíróság elé kéne állítanunk”.

A miniszter írása Trump „béketervével” kapcsolatban született, s egyértelmű jele annak, hogy a Palesztin Hatóság nem kíván részt venni a közel-keleti helyzet rendezésére tett javaslat tárgyalásában.

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Mohammad Shtayyeh ki is jelentette a tervvel kapcsolatban, hogy „nem fogunk engedni a zsarolásnak, és nem fogjuk eladni pénzért a jogainkat”.

Segítségért kiáltanak a Palesztin Hatóság területén élő keresztények

Egy hét alatt két keresztény intézményt is megrongáltak.