Segítségért kiáltanak a Palesztin Hatóság területén élő keresztények

Ciszjordániában élő keresztény vezetők arra kérik a palesztin vezetést, hogy vizsgálják ki annak a két támadásnak az esetét, amik egyetlen hét leforgása alatt történtek.

Május 16-án a ramallahi Aboudban törtek be a falu templomába, ahonnan több tárgyat is elloptak — adta hírül a Holy Land Church nevű szervezet. Valamint május 14-én is hasonló eset történt, amikor a betlehemi Szent Charbel Monostorba törtek be rablók. A Szentföldi Püspöki Tanács beszámolója szerint az elkövetők áttörték a monostor kerítését, és több értékes felszerelést, valamint a biztonsági kamerákat is magukkal vitték.

A vallási tanács jelentése szerint a monostor elleni bűncselekmény az elmúlt félévben sorban a hatodik hasonló eset volt.

A szervezet közleményében ítélte el a történteket, és arra kérte a palesztin hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyeket, valamint fokozzák a biztonsági készültséget a hasonló helyzetekre a jövőben. A Palesztin Hatóság egyik képviselője azt mondta, hogy foglalkoznak az aboudi és betlehemi ügyekkel, azonban előrevetítette, hogy a két eset között nem látnak összefüggést.

A hatóság munkáját illetően a helyi keresztények közül többen elégtelennek minősítették a készültséget, és a The Jerusalem Postnak adott interjúban egy keresztény nő azt mondta, nem érzik magukat biztonságban. „Azért érezzük magunkat célpontoknak, mert keresztények vagyunk” — fogalmazott kétségbeesetten.

Egy 1996-os felmérés szerint Betlehemben a keresztények aránya a 80 százalékot is elérte, azonban mára abszolút kisebbségben maradtak.

A súlyos veszélyek között élő keresztény közösségek megsegítésére egy zsidó szervezet is megalakult néhány évvel ezelőtt. A Blessing Betlehem nevű szervezet 2016 óta nyújt támogatást a nehézségekkel küzdő evangéliumi hívők számára — főként rendszeres ételadományokkal, amiket jótékonysági gyűjtések során felajánlott összegekből finanszíroznak.

Blessing Bethlehem: How Jews are Helping Christians in the Birthplace of Jesus

LIVE on TBN, Fridays at 10:30pm ET (9:30pm CT, 8:30pm MT, 7:30pm PT)