Iráni provokáció: drónnal akartak felrobbantani egy szaúdi Patriot légvédelmi egységet

Az Irán által támogatott jemeni milicisták újabb dróntámadása sikertelen volt, a helyzet azonban egyre feszültebb a régióban, ahol egy ideje mindennaposak az amerikaiakat és szövetségeseit érő provokációk.

Egy Jemenből érkező, robbanószerekkel megrakott drónt lőttek ki a szaúdiak. Szerintük egy polgári repülőtér volt a célpont, az irániak által támogatott jemeni húszik tévéje viszont azt állítja, az egyik Patriot légvédelmi rakétarendszert akarták felrobbantani.

„A szaúdi légierő elfogott és megsemmisített egy robbanószerekkel megrakott, húszi milicisták által indított drónt, amelynek a célja Nadzsrán repülőtere volt”

— közölte Turki al-Máliki ezredes, akit az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség idézett.

Három napon belül ez volt a harmadik támadás a nadzsráni repülőtér ellen — közölte a húszik által ellenőrzött el-Maszíra televízió.

Az El-Maszíra korábban már beszámolt egy dróntámadásról, amely felgyújtott egy fegyverraktárt a nadzsráni repülőtérnél.

A televízió szerint a mostani támadás célpontja egy Patriot légvédelmi rakétarendszer volt.

A szaúdi Máliki ezredes viszont kijelentette, hogy a lázadók polgári repülőteret támadtak, és „válaszlépést” helyezett kilátásba.

Rijád 2015 óta vezeti azt az arab államok alkotta szövetséget, amely Jemenben az Irán támogatását élvező, az ország nyugati és északi részén jelentős területeket — közöttük a fővárost, Szaanát — ellenőrző síita húszik ellen harcol.

A szaúdi vezetésű szövetség az ország déli részét ellenőrző kormánybarát erők támogatásával avatkozott be.

A dróntámadásokat azután követték el a Teherán által támogatott jemeni milicisták, hogy az Iráni Forradalmi Gárda vezetője a szövetséges fegyvereseket arra szólította fel: készüljenek a proxy háborúra. Erről korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Trump összefogott az Öböl-menti államokkal Irán ellen

Szaúd-Arábia és más Arab-öböl menti országok megengedték az Egyesült Államoknak, hogy tovább növelje katonai erejét a térségben Irán elrettentésére.

Azóta a húszik magukra vállalták az egyik szaúd-arábiai kőolajvezetéket megrongáló, május 14-i dróntámadást, amelyet két nappal azután hajtottak végre, hogy rejtélyes szabotázst követtek el két szaúdi tankhajó ellen a Perzsa(Arab)-öböl bejáratánál.

Múlt hét végén pedig Bagdadban csapódott be rakéta az amerikai követség épülete közelében.

„Szabotázsakciók”: mire készül Amerika a Perzsa-öbölben?

A Pentagon további 5-10 ezer katona Közel-Keletre vezénylését fontolgatja. Trump szerint „ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz”.

A proxy háború mellett Irán nukleáris fenyegetése is felerősödött nemrég. Hétfőn derült ki, hogy Teherán a négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését. Korábban pedig Róháni elnök jelentette be, hogy felfüggesztik az atomalkuban vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését.

A 2015-ös egyezmény szerint az iráni urán dúsításának felső határa 15 éven át 3,67 százalék lehet. Az atombomba előállításához 90 százalékosra dúsított uránra van szükség, Iránnak korábban legfeljebb 20 százalékosra dúsított uránja volt.

Irán válaszolt: négyszeresére növelte az urándúsítást

Az alacsonyan dúsított urán termelését pörgette fel Teherán, miután Róháni elnök nemrég bejelentette, felfüggesztik az atomalku egyes részeinek teljesítését. 

A 20 százalékot meghaladó dúsítástól eljutni a 90 százalékosig azonban nem akkora ugrás, mint a 20 százalék körüli dúsítás elérése.

Most egyelőre a 3,67 százalékosra dúsított uránból állítanak elő négyszer annyit, mint korábban, ezzel hamarosan átlépve a szerződésben vállalt mennyiség határértékét.