Irán válaszolt: négyszeresére növelte az urándúsítást

Négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését iráni félhivatalos hírügynökségek jelentése szerint az iszlám köztársaság, amely a nemrég bejelentette, hogy korlátozni fogja az atomalkuban vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését.

A Tasnim a natanzi urándúsító létesítmény egyik tisztségviselőjére hivatkozva adott hírt arról, hogy négyszer több 3,67 százalékosra dúsított uránt állítanak elő. Erről a Fars hírügynökség is beszámolt.

Alacsonyan dúsított uránból 300 kilogrammot tárolhat Irán, az e fölötti mennyiséget exportálnia kell, most viszont, a termelés növelése miatt a határérték főlé kerülhet annak menyisége.

A 2015-ös egyezmény szerint az urán dúsításának felső határa 15 éven át 3,67 százalék lehet. Az atombomba előállításához 90 százalékosra dúsított uránra van szükség, Iránnak korábban legfeljebb 20 százalékosra dúsított uránja volt.

A 20 százalékot meghaladó dúsítástól eljutni a 90 százalékosig azonban nem akkora ugrás, mint a 20 százalék körüli dúsítás elérése – idézett szakértőket az AP hírügynökség.

Irán a tudósítások szerint értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) az intézkedésről.

Korábban Irak fővárosában, Bagdadban csapódott be rakéta az amerikai követség épülete mellett. Az elkövetők Irán által támogatott milicisták lehettek.

Trump: „Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz”

„Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz” — fenyegette meg a közel-keleti nemzetet Twitteren Donald Trump amerikai elnök nem sokkal azt követően, hogy rakéta csapódott be a bagdadi amerikai nagykövetség épülete mellett.

Nemrég derült ki, hogy Trump megállapodott a Perzsa-öböl menti arab államokkal, hogy Washington tovább növelhesse katonai erejét a régióban Irán elrettentése érdekében.

Trump összefogott az Öböl-menti államokkal Irán ellen

Szaúd-Arábia és más Arab-öböl menti országok megengedték az Egyesült Államoknak, hogy tovább növelje katonai erejét a térségben Irán elrettentésére.

Európai vezetők két hete súlyos következményekkel fenyegették Iránt, ha felmondja az atomalkut és fokozza az urándúsítást.

Beindult az üzengetés Irán váratlan lépése után

Következményei lesznek, ha Irán felrúgja az egyezséget és újra urándúsításba kezd – üzenték az atomalku európai aláírói Teheránnak. Netanjahu kijelentette: Izrael nem hagyja Iránnak, hogy atomfegyvert gyártson.