Trump összefogott az Öböl-menti államokkal Irán ellen

Szaúd-Arábia és más Arab-öböl menti országok megengedték az Egyesült Államoknak, hogy tovább növelje katonai erejét a térségben Irán elrettentésére – írja a The Jerusalem Post az Al-Sharq Al-Awsat szaúdi lap nyomán.

Az értesülés szerint az amerikai egységek a Washington és az Arab-öböl menti országok kötött létrejött együttműködési megállapodása alapján érkeznek a régióba, földön és vízen egyaránt.

A lap szaúdi forrása azt nyilatkozta a londoni központú újságnak, hogy a megállapodás célja nem egy háború előkészítése Irán ellen, hanem éppen ellenkezőleg, elrettenteni Teheránt a válság katonai eszkalációjától, például amerikai célpontok támadásától.

Irán fenyegetőzik: rakétáink könnyen elérik az amerikai hajókat

Szavakkal már lőni kezdett Irán az Egyesült Államokra.

Az amerikai haditengerészet közzétett egy videót, amin az látszik, ahogy a USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozó a Földközi-tengerről a Szuezi-csatornán halad keresztül az Arab-öböl felé.

USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group Completes Southbound Suez Transit

SUEZ CANAL (May 9, 2019) The Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72) and carrier strike group completes a southbound Suez Canal transit. A…

Irán drónfelvételeket tett közzé az amerikai repülőgép-hordozóról, majd azt közölte: hiába állítja a Pentagon, hogy célpontok ezreit képes támadni róla, egy éles helyzetben ez nem fordulhatna elő. Teherán szerint az iráni hadsereg felkészült az ilyen típusú harcokra, több ezer gyors, Panthel motorcsónakkal rendelkezik, amely rakéták kilövésére képes, ez pedig egyfajta tűzfalat jelent a radarok és hadihajók ellen.

Az Iráni Forradalmi Gárda vezetője síita milicistákkal találkozott Bagdadban, és arra szólította fel őket, hogy készüljenek a proxy háborúra – tudta meg a The Guardian. Két hírszerzési forrás is azt mondta a lapnak, hogy az iráni katonai vezető valóban összehívta a Teherán által támogatott milicistákat, miután egyre jobban fokozódott a feszültség a régióban. Washingtonban ezt a közel-keleti amerikai célpontok elleni fenyegetésként értékelték.

Az Egyesült Államok ezért fokozta katonai jelenlétét a Közel-Keleten, például repülőgéphordozókkal, B-52-es bombázókkal, és Patriot-rakétákkal, reagálva az iráni rezsim által elrendelt proxy hadviselésre.

A USS Abraham Lincoln áthalad a Szuezi-csatornán   fotó: EPA/US NAVY / DVIDS

A proxy háború azt jelenti, amikor a nagyhatalmak nem közvetlenül támadják egymást, hanem kisebb, általuk támogatott országok vagy csoportok harcolnak egymás, vagy az ellenséges nagyhatalom ellen.