Irán fenyegetőzik: rakétáink könnyen elérik az amerikai hajókat

Szavakkal már lőni kezdett Irán az Egyesült Államokra: a Forradalmi Gárda egyik tisztviselője kijelentette, hogy rövidtávolságú rakétákkal is kitudják lőni a Perzsa öbölben tartózkodó amerikai hajókat.

Még a rövid hatótávolságú iráni rakéták is könnyűszerrel elérik a Perzsa-öbölben lévő amerikai hajókat – jelentette ki pénteken az iráni Forradalmi Gárda parlamenti ügyekért felelős tisztségviselője.

A fenyegető nyilatkozatot azután tette Irán, hogy egy napja a The New York Times kiszivárogtatta: Trump közölte a Védelmi Miniszterével, hogy nem akar háborúzni Iránnal.

Mohammad Száleh Dzsokar, akit a Fársz félhivatalos hírügynökség idézett, hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok nem engedhet meg magának egy újabb háborút, mert mind katonai mind társadalmi szempontból rossz állapotban van az ország.

Washington már figyelmeztette térségbéli szövetségeseit, hogy Irán vagy szövetségesei megpróbálhatják megtámadni az öbölben lévő hajózási útvonalakat, amelyeken a világ olajexportjának harmada halad keresztül.

Dzsokar szerint egy esetleges fegyveres konfliktus veszélybe sodorná a világ energiaellátását. „Ha ez bekövetkezik, a világ szenvedni fog” – tette hozzá.

Iráni Gárda: az amerikai katonák nem fenyegetést, hanem célpontot jelentenek

Nem ez az első harcias hang az utóbbi napokban iráni részről.

Raszúl Szanai-Rad, az iráni fegyveres erők parancsnokságának politikai ügyekben illetékes tisztségviselője a Mehr félhivatalos hírügynökségnek nyilatkozva becstelenséggel vádolta meg Donald Trump amerikai elnököt. Szerinte Trump úgy akar tárgyalni, hogy közben fegyvert fog Teheránra.

Az elmúlt napokban nagy volt a feszültség, miután Irán a Perzsa öbölbe rakétákat szállított. Ez követően több ország is elkezdte kimenteni személyzetét az Iránnal szomszédos Irakból. Kezdetben Trump kemény kijelentéseket tett, azonban csütörtökön hangnemet váltott az amerikai vezetés.

Mike Pompeo az európaiak segítségét kérte az iráni fél lenyugtatásában, Trump pedig a The New York Times-nak kiszivárogtatott információ szerint közölte a Pentagon vezetőjével, Patrick Shanahannel, hogy reméli nem lesz háború. A lap információi szerint John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója fegyveres konfliktust erőltetne, de Trump nem hajlik a tanácsára.

Az amerikaiak fokozzák a készültséget az iráni fenyegetés miatt

Egy feltételezett iráni támadás veszélye miatt az Egyesült Államok azonnali távozásra szólította fel diplomáciai testületének egy részét Irakban.