Iráni Gárda: az amerikai katonák nem fenyegetést, hanem célpontot jelentenek

Az Egyesült Államok katonai jelenléte a Perzsa(Arab)-öbölben immár nem fenyegetés számunkra, hanem az egységek célpontot jelentenek — jelentette ki az Iráni Forradalmi Gárda légi hadosztályának parancsnoka az MTI szerint.

„Ha az amerikaiak lépnek, az orrukra koppintunk”

— idézte Amirali Hadzsizadehet az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

A katonatiszt szavai szerint korábban komoly fenyegetést jelentett Iránra, ha megjelent partjai közelében egy amerikai repülőgép-hordozó hajó a fedélzetén 40-50 harci géppel, ám mostanra a fenyegetés célpontlehetőséggé változott.

Nem ez az első igen harcias hang iráni részről. Egy magas rangú iráni vallási vezető Iszfahánban a pénteki imádság alkalmával kijelentette, hogy az Egyesült Államok milliárdos flottája akár egyetlen rakétával is megsemmisíthető.

Irán felrúgja az atomalkut és Amerikát fenyegeti

Veszélyben az a nemzetközi szerződés, amely az iszlám állam nukleáris fegyverhez jutását hivatott megakadályozni. Az iráni rezsim ultimátumot adott a Nyugatnak. 

Washington a múlt héten a közel-keleti térségbe vezényelte az Abraham Lincoln amerikai repülőgép-hordozót, amely csütörtökön át is kelt a Szuezi-csatornán. Az Egyesült Államok a repülőgép-hordozó mellett B-52-es nehézbombázókat is irányított egy katari amerikai légi támaszpontra válaszul korábbi iráni fenyegetésekre.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CNBC amerikai hírtévének adott — de csak hétfőn műsorba kerülő — interjúban azt mondta, hogy az amerikai csapat-átcsoportosítás válasz azokra a jelentésekre, amelyek lehetséges iráni támadásról szóltak, és

éppúgy szolgálja az elrettentést, mint a válaszcsapás lehetőségét szükség esetén.

Mint lapunk is megírta, korábban az iráni elnök kilátásba helyezte, hogy országa nem fogja teljesíteni az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás bizonyos pontjait. Vasárnap pedig Hasszán Róháni elnök arról tett bejelentést, hogy az országa és Washington között egyre súlyosbodó feszültségek közepette sem enged Irán a politikai és gazdasági nyomásnak.

Iráni elnök: az iszlám nem ismer kapitulációt

Irán visszatér a magasabb szintű urándúsításhoz, Trump telefonon egyeztetne az iszlám köztársasággal.