Az amerikaiak fokozzák a készültséget az iráni fenyegetés miatt

Egy feltételezett iráni támadás veszélye miatt az Egyesült Államok azonnali távozásra szólította fel diplomáciai testületének egy részét Irakban.

A Külügyminisztérium elsősorban az ún. „nem vészhelyzetre szakosított” állami alkalmazottaitól kéri, hogy hagyják el az országot. A bejelentés azután érkezett, hogy biztonsági szervezetek arra figyelmeztettek, hogy „küszöbön áll” egy Teheránból szervezett háború — írja a The Jerusalem Post.

Amerika kimenekíti iraki alkalmazottait

A bagdadi követség közleménye iráni fenyegetésre utalt.

A lap szerint fokozták a készültséget a Szíriában és Irakban állomásozó koalíciós csapatok védelme érdekében, ennek egyik legfőbb oka az, hogy hírszerzési források szerint Irán agresszív válaszlépésekre készül azután, hogy az USA a napokban nehézbombázókkal erősítette meg a jelenlétét a térségben.

Amerika B-52-esekkel reagál az iráni fenyegetésekre

Ezek a repülők alkalmasak hagyományos és nukleáris bombák szállítására.

Az amerikaiak részleges evakuációs tervezetének ellentmond az Egyesült Királyság egyik térségben állomásozó hadügyi szakértőjének véleménye. Christopher Ghika parancsnok-helyettes egy videonyilatkozatában arról beszélt, hogy az ő információjuk alapján Irán nem tervez különösebb támadásokat.

Az amerikaik ezzel kapcsolatban azt mondták, hogy „hiteles bizonyítékaik vannak a fenyegetettségre”. Alighanem a régióban állomásozó német csapatok is inkább az amerikaiaknak hisznek, hiszen Berlinből azt közölték, hogy a „fokozódó feszültségek miatt” a német katonák egy időre felfüggesztik terepgyakorlataikat Irakban.

Sem mi, sem pedig ők [az amerikaiak] — akik tudják, hogy a háború az ő érdekeiket szolgálná — nem akarunk háborút. (…) Az iráni nép egyértelmű álláspontja az ellenállás Amerikával szemben. Ebben a konfrontációban Amerika kénytelen lesz visszavonulni.

— fogalmazott Seyed Ali Khamenei iráni ajatollah egy teheráni hírügynökségnek. Hozzátette: nézetei szerint Amerika a térségben kizárólag Izraelnek kedvező politikát folytat, és „a cionista társadalom befolyásolja a térség számos ügyét”.

Irán védelmi minisztere szintén a héten arról beszélt, hogy „le fogják győzni az amerikai-cionista frontot”.