Amerika kimenekíti iraki alkalmazottait

Irak elhagyására utasította az amerikai külügyminisztérium az arab országban dolgozó, nem nélkülözhetetlen kormányzati alkalmazottait – közölte szerdán a bagdadi amerikai nagykövetség az MTI szerint.

A Washington és Teherán közti feszültség fokozódása közepette kiadott közlemény szerint az amerikai kormánynak csak „korlátozott képessége van arra, hogy vészhelyzeti szolgáltatásokat nyújtson az Irakban lévő amerikai állampolgároknak”.

A közlemény azt tanácsolja, hogy az érintettek „a lehető leghamarabb távozzanak a kereskedelmi járatokkal”.

A rendelkezés az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének és erbili konzulátusának „nem nélkülözhetetlen” tisztviselőire vonatkozik. Mindkét külképviseleten átmenetileg felfüggesztették a normál vízum ügyintézést.

Iraki rendőrök védenek egy siíta mecsetet Bagdadban a ramadán alatt, május 12-én. Fotó: EPA/MURTAJA LATEEF

A figyelmeztetést a nagykövetség weboldalán tették közzé, miután Washington a múlt héten közölte, hogy új és közvetlen fenyegetéseket észleltek Irán és a hozzá kötődő térségbeli erők részéről, amelyeknek célpontjában amerikai állampolgárok és amerikai érdekek vannak.

Múlt vasárnap a bagdadi amerikai nagykövetség is figyelmeztetést adott ki, amely szerint a feszültségek fokozódása miatt nem javasolja az amerikai állampolgároknak, hogy Irakba utazzanak.

Búvár Kund és szócsata a Perzsa-öbölben

Irán inkább kimaradna Trump háborújából.