Búvár Kund és szócsata a Perzsa-öbölben

Irán inkább kimaradna Trump háborújából.

„Komoly problémái adódnak Iránnak, ha valami történik”

– fenyegetőzött Donald Trump helyi idő szerint hétfő este, nem sokkal azután, hogy az Egyesült Arab Emírségek négy, rejtélyes körülmények között megrongálódott olajszállító tartályhajóról adott hírt.

Irán legfőbb vezetője Ali Khamenei kedden leszögezte:

„Nem lesz háború Amerikával.”

Ugyanakkor közölte, hogy nem tárgyal az Egyesült Államokkal az atomalkuról.

Korábban Hassan Rouhani iráni elnök tanácsadója, Hesameddin Ashena angol nyelven üzente a Twitteren Trumpnak, hogy

„Jobb megállapodást akartál Iránnal. Most inkább úgy tűnik, hogy háborút akarsz kapni helyette.”

A fujairah-i kikötőben állomásozó hajók közül az egyiken az Arab Emírségek zászlója lobogott, míg két szaúdi olajszállító hajót és egy norvég tartályhajót is megrongáltak.

Az Omán-öböl képviselői szabotázsnak minősítették az esetet, és a történtekért Iránt vagy szövetségeseit tartják felelősnek.

A vasárnapi incidenst követően szaúdi kérésre az amerikai hadsereg szakértői is a helyszínre érkeztek, hogy megvizsgálják a károkat. A médiának adott információk szerint a hajókon 1.5 és 3 méteres lyukak keletkeztek, amiket feltétezhetően robbanószerrel okozhattak. Azonban ennél bővebb részleteket, illetve bizonyítékokat Iránhoz kapcsolódóan egyelőre nem közölt az amerikai hadsereg.

Többekben az is kérdéseket vetett fel, miért nem engedték az Associated Press (AP) nevű amerikai hírügynökség újságíróit a helyszínre. Valamint a Sky News Arabia nevű lap munkatársai olyan képeket is közzé tettek az egyik érintett szaúdi hajóról, melyeken nem látszik károk nyoma – derült ki a The Times of Israel írásából.

Irán felrúgja az atomalkut és Amerikát fenyegeti

Veszélyben az a nemzetközi szerződés, amely az iszlám állam nukleáris fegyverhez jutását hivatott megakadályozni. Az iráni rezsim ultimátumot adott a Nyugatnak. 

A feltételezett iráni akció kapcsán az ENSZ képviselője is megszólalt, és Farhan Haq szóvivő-helyettes „önmérséklet gyakorlására” kérte a feleket, akik között komoly feszültség robbant ki a közelmúltban.

A tengeren kialakult helyzet mellett több másik esemény is megelőzte a konfliktust. Múlt héten az amerikai hadsereg B-52-es nehézbombázókat vezényelt egy katari légi támaszpontra, válaszul a Teherán részéről érkező – ám konkrétan meg nem nevezett – „egyértelmű fenyegetésekre” a régióban. Majd, ahogy beszámoltunk róla hétfői cikkünkben, az Iráni Forradalmi Gárda légi hadosztályának parancsnoka azt mondta, hogy

az Egyesült Államok katonai jelenléte a Perzsa(Arab)-öbölben immár nem fenyegetést, hanem célpontot jelent.

Iráni Gárda: az amerikai katonák nem fenyegetést, hanem célpontot jelentenek

Nem ez az első harcias hang az utóbbi napokban iráni részről.