Amerika B-52-esekkel reagál az iráni fenyegetésekre

Az Egyesült Államok B-52-es nehézbombázókat vezényelt egy katari amerikai légi támaszpontra válaszul az Irán részéről, közelebbről meg nem nevezett, fenyegetésekre – derült ki az amerikai légierő által csütörtökön közölt fényképekről.

A fotókon az látható, hogy B-52H Stratofortress típusú hadászati bombázók landolnak az al-Udeid légi bázison. Ezek a repülők alkalmasak hagyományos és nukleáris bombák szállítására. Hasonló gépek szálltak le a térségben szerdán, meg nem nevezett támaszpontokon.

A légierő tájékoztatása szerint a repülőgépek a louisinai Barksdale légitámaszponton állomásozó 20. bombázó századból érkeztek.

Vasárnap a washingtoni Fehér Ház bejelentette, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót a közel-keleti térségbe vezényelte. John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, a lépés válasz Irán „egy sor zavarba ejtő és eszkalációs jelzésére”.

Irán felrúgja az atomalkut és Amerikát fenyegeti

Veszélyben az a nemzetközi szerződés, amely az iszlám állam nukleáris fegyverhez jutását hivatott megakadályozni. Az iráni rezsim ultimátumot adott a Nyugatnak. 

A közleményben Bolton hangsúlyozta: az Egyesült Államok vagy szövetségesei elleni esetleges támadás esetén Irán „kérlelhetetlen erővel” találja magát szemben. „Ez világos és félreérthetetlen üzenet” Iránnak – fogalmazott a politikus.

Mint megírtuk, Irán szerdán kilátásba helyezte, hogy országa mérsékelni fogja az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás bizonyos pontjainak végrehajtását. A bejelentés egy évvel azután történt, hogy az Egyesült Államok bejelentette, kilép az atomalkuból.

Az iráni rezsim gyakorlatilag ultimátumot adott a Nyugatnak: 60 napjuk van arra, hogy az iráni olaj- és bankszektorral kapcsolatos vállalásaikat teljesítsék.

Irán egy nappal azután jelentette be a lépést, hogy a The Wall Street Journal meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta:

Iránnak konkrét tervei vannak az Egyesült Államok elleni támadásokra Irakban és valószínűleg Szíriában is, továbbá valamelyik szövetségese révén támadásokat tervez a Jemenhez közeli Bab el-Mandeb szorosnál és várhatóan saját drónokkal támad a Perzsa(Arab)-öbölben.

Hírszerzési információk szerint támadás érheti a Kuvaitban lévő amerikai erőket is.

Az Egyesült Államok egyebek mellett azt várja Irántól, hogy azonnal hagyja abba a regionális konfliktusokba való beavatkozását (pl. Jemenben vagy Szíriában), és mondjon le ballisztikus rakétaprogramjának fejlesztéséről.

Beindult az üzengetés Irán váratlan lépése után

Következményei lesznek, ha Irán felrúgja az egyezséget és újra urándúsításba kezd – üzenték az atomalku európai aláírói Teheránnak. Netanjahu kijelentette: Izrael nem hagyja Iránnak, hogy atomfegyvert gyártson.