„Szabotázsakciók”: mire készül Amerika a Perzsa-öbölben?

A Pentagon további 5-10 ezer katona Közel-Keletre vezénylését fontolgatja — jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Az amerikai védelmi minisztérium az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának kérése nyomán vette fontolóra a csapaterősítést. A Középső Parancsnokság illetékesei a térségben tapasztalható és erősödő feszültséggel indokolták a kérést. Egyelőre nem derült ki, hogy a kérést látta-e a Fehér Ház, a Pentagon pedig mindenféle kommentártól elzárkózott.

A térségben Teherán és Washington, illetve Teherán és Washington szövetségesei között erősödött a feszültség. Az amerikai kormányzat május elején tovább szigorított az Irán elleni gazdasági szankciókon, majd iráni fenyegetésről szóló hírszerzési információkra hivatkozva repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa(Arab)-öböl térségébe.

Patrick Shanahan amerikai ügyvezető védelmi miniszter kedden újságíróknak azt nyilatkozta:

Washington nem akar háborút Teheránnal, a repülőgép-anyahajó és a katonai alakulat térségbe vezénylése csak elrettentésre szolgál.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a kormány lépései eredményesek voltak, és eltántorították Teheránt az esetleges támadásoktól.

Mike Pompeo külügyminiszter pedig, szintén kedden, egy rádióinterjúban arról beszélt: „eléggé valószínű”, hogy Irán áll a Perzsa(Arab)-öbölben négy hajó, köztük két szaúd-arábiai tanker, valamint szaúdi olajvezetékek ellen május közepén elkövetett „szabotázsakciók” hátterében. Pompeo ugyanakkor hozzátette: az amerikai kormányzat még nem vonta le a „végleges következtetéseket”.

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén — miután rakéta csapódott be az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének épülete közelében, állítólag abból az irányból, ahol az Irán támogatta síita milicisták vannak — megfenyegette Iránt.

„Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz” — írta mikroblogjában az elnök.

Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási vezetője szerdán kijelentette: az iráni fiatalok még látni fogják Izrael és az amerikai civilizáció pusztulását. A Forradalmi Gárda egyik tisztviselője pedig kijelentette, hogy rövidtávolságú rakétákkal is kitudják lőni a Perzsa öbölben tartózkodó amerikai hajókat.

Mohammad Száleh Dzsokar, akit a Fársz félhivatalos hírügynökség idézett, hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok nem engedhet meg magának egy újabb háborút, mert „mind katonai mind társadalmi szempontból rossz állapotban van az ország”.

Mint arról nemrég írtunk,

Szaúd-Arábia és más Arab-öböl menti országok megengedték az Egyesült Államoknak, hogy tovább növelje katonai erejét a térségben Irán elrettentésére.

Az Al-Sharq Al-Awsat szaúdi lap úgy értesült, hogy az amerikai egységek a Washington és az Arab-öböl menti országok kötött létrejött együttműködési megállapodása alapján érkeznének a régióba, földön és vízen egyaránt.

A lap szaúdi forrása azt nyilatkozta a londoni központú újságnak, hogy a megállapodás célja nem egy háború előkészítése Irán ellen, hanem éppen ellenkezőleg, elrettenteni Teheránt a válság katonai eszkalációjától, például amerikai célpontok támadásától.

Trump összefogott az Öböl-menti államokkal Irán ellen

Szaúd-Arábia és más Arab-öböl menti országok megengedték az Egyesült Államoknak, hogy tovább növelje katonai erejét a térségben Irán elrettentésére.