Rakétaeső Izraelre: jól vizsgázott a Vaskupola

Soha ekkora intenzitással nem üzemelt még Izrael high-tech légvédelmi rendszere, mint a múlt hétvégén. Mindenki újabb támadásra készül.

Kevesebb mint 48 óra alatt 690 rakétát lőttek terrorista szervezetek Izraelre, ebből 240-et a levegőben tudott hatástalanítani a rendszer, 21 ellenséges rakéta házakat talált el, a többi semleges területekre hullott — emlékeztet a The Jerusalem Post írása a hétvégi támadásokra, amelyben négy izraeli hunyt el.

Ezek az emberek nem követték a hadsereg nyomatékosan kihirdetett óvintézkedési utasításait. A Vaskupolának nincsen köze sajnálatos halálukhoz

— mondta a lapnak Uzi Rubin, a védelmi minisztérium egyik magasrangú vezetője. A szakértő hozzátette: 2011-es beüzemelése óta a Vaskupola 85 százalékos hatékonysággal semmisíti meg a zsidó államot célba vevő gyilkos rakétákat.

How Israel’s Iron Dome Actually Works

One of Israel’s most famous military inventions is the Iron Dome, a vast, high-tech shield against the rain of missiles that has threatened the nation. Hello…

Rubin szerint eddig sosem tapasztalt intenzitású védelmi készültségben a rendszer „elég jól vizsgázott.”

Nincs olyan, hogy 100 százalékos védelem, hiszen az a fizika törvényeivel ellentétes lenne. Tehát ha a Vaskupola a levegőben saját védelmi rakétáival lelő egy ellenséges becsapódásra készülő rakétát, akkor is keletkezik veszélyes hulladék, amely a földre érkezik, és komoly károkat tud okozni – magyarázta a szakértő.

A The Jerusalem Post felidézi, hogy a Gázai övezetben most egységességet mutató terrorista szervezetek a maguk módján hozzájárultak ahhoz, hogy hosszú évek óta nem tapasztalt feszültséget generáljanak Izraelben a hétvégén.

Terrorista agitprop

A hétfő hajnali tűzszünet után azonnal győzelmes és dicsőséges sikerektől voltak hangosak a propagandacsatornáik. Embereket lehetett látni, amint örömtáncot járnak a gyilkos támadások ünnepléseként.

fotó: IDF

Mint megírtuk, a Hamász Izz ad-Din al-Kasszám brigádjainak szóvivője, Abu Obeida kijelentette: „A Kasszám brigádok Allahnak hála sikeresen legyőzték a Vaskupolát, egyszerre több tucat rakétát kilőve. A magas intenzitású tüzelés és a rakéták magas pusztítóereje… nagy veszteségeket és pusztítást okozott az ellenség oldalán.”

A terrorista által említett „hatalmas veszteségek” négy izraeli civil halálára utalnak: a támadások során az 58 éves Móse Agadi, a 49 éves Ziad al-Hamamdeh, a 67 éves Móse Feder és a 21 éves Pinkász Menáhem Prezuazman vesztette életét.

Az Izraeli és egyiptomi blokád miatt mind a Hamász, mind pedig az Iszlám Dzsihád terrorcsoportjai évek óta csempészés útján jutnak hozzá orosz, kínai, de leginkább iráni gyártmányú rakétáikhoz. Ezen kívül titkos saját fejlesztésekkel is próbálkoznak — írja a lap, amely a hadsereg szakértőinek becslése szerint 40 ezer Hamasz harcosról és mintegy 15 ezer Iszlám Dzsihad-terroristáról tud a Gázai övezetben.

Ezek együttesen nagyjából 10-12 ezer különféle típusú, többnyire Kasszam-féle rakétával rendelkeznek, amelyeket folyamatosan próbálnak fejleszteni.

Izrael újabb csapásokra számít, így a Vaskupola rendszernek folyamatos fejlesztése továbbra is prioritás. Különösen ezekben a hetekben, amikor turisták ezreit várják az Eurovíziós dalfesztiválra.

Mint arról beszámoltunk, az izraeli hadsereg (IDF) teljes készültségben várja a mozgalmasnak ígérkező májusi heteket. Ezért most a rendszer maximális hadrafoghatóságát optimalizálták a következő hetekre.

Három flexibilis egység

A Vaskupolát azért fejlesztették ki, hogy védelmet biztosítson a folyamatos rakétatűz ellen. Három egységből áll: egy radarrendszerből, egy irányítóközpontból és egy indítóállásból.

A Vaskupola minden időjárási körülmény között bevethető, egyidejűleg több rakéta elfogására képes – állítja az izraeli hadsereg. A rendszer minden komponense szabadon mozgatható, és tetszőleges helyen felállítható; ezzel nemcsak a megvédeni kívánt területet lehet rugalmasan meghatározni, de az indítóállások célzott kilövését is megnehezíti, ami előre telepített állások esetében komolyabb kockázatot jelenthet.

Az izraeli Rafael Advanced Defense Systems (korábban: Rafael Armament Development Authority) által kifejlesztett „Vaskupola” rakétavédelmi rendszer, a 4-70 km hatótávolságú, nemirányítható harcászati rakéták és tüzérségi lövedékek megsemmisítésére szolgáló védelmi rendszer. A komplexum feladata többek között a palesztin fegyveresek által Izraelre kilőtt Kasszam típusú nemirányítható rakéták és a BM-21 „Grad” típusú rakéta-sorozatvető által kilőtt lövedékek elfogása és megsemmisítése. (honvedelem.hu)

Hatszáz rakétát lőttek egy nap alatt Izraelre, négy halott

A legutóbbi halálos áldozat egy 35 éves izraeli Asdod városából. A lépcsőházban érte a találat, már nem volt ideje belépni az óvóhelyre.