Ők voltak a hétvégi terrortámadások áldozatai

Kevesebb, mint egy hete annak, hogy palesztin terroristák közel 700 rakétát lőttek ki Izraelre 48 óra leforgása alatt, melynek során négy izraeli életét vesztette.

A Hamasz Izz ad-Din al-Kasszám brigádjainak szóvivője, Abu Obeida kijelentette:

„A Kasszám brigádok Allahnak hála sikeresen legyőzték a Vaskupolát, egyszerre több tucat rakétát kilőve. A magas intenzitású tüzelés és a rakéták magas pusztítóereje… nagy veszteségeket és pusztítást okozott az ellenség oldalán.”

A terrorista által említett „hatalmas veszteségek” négy izraeli civil halálára utalnak: a támadások során az 58 éves Móse Agadi, a 49 éves Ziad al-Hamamdeh, a 67 éves Móse Feder és a 21 éves Pinkász Menáhem Prezuazman vesztette életét.

Fotó: AIJAC

Pinkász Menáhem Prezuazman

A 21 hászid irányzathoz tartozó izraeli-amerikai kettős állampolgár éppen egy óvóhely felé rohant Asdódban, amikor találat érte.

„Nem értem miért történt mindez, de biztos vagyok benne, hogy betöltötted a földi célodat. Nagy áldás volt 21, majdnem 22 évig felnevelni téged”

— mondta temetésén édesapja, Haim Dov Prezuazman rabbi.

Halála a családban már a harmadik tragédia, miután édesanyja két fivérét fesztette el egy 2002-es palesztin terrortámadásban Meronban, illetve egy balesetben.

Pinkász feleségét és egy éves fiát hagyta hátra.

Móse Feder

A kfar szaba-i 68 éves Federrel egy autóját eltaláló Hamasz rakéta végzett. Feder a gázai határhoz közeli Erez nevű, műanyagot gyártó cég munkatársa volt.

Szomszédjai a Ynetnews izraeli híroldalnak elmondták: Feder idősen is létrát mászott és tetőn dolgozott, miközben állandóan az életről, szeretett unokáiról beszélt.

Móse felesége, Iris Eden mellett — aki 22 évvel ezelőtt veszítette el első férjét egy tragikus IDF helikopter-balesetben — két gyermekét, a 35 éves Amitot, és a 34 éves Nimrodot, valamint számos unokát hagyott hátra.

Ziad al-Hamamdeh

A 49 éves Ziad izraeli-arab teherautósofőr volt, akit egy askeloni gyárban talált el egy gázai rakéta.

Temetésén Segev Shalom beduin temetőjében rokonai elmondták a Haaretz izraeli hírportálnak, hogy bár Ziad félt a rakétáktól és a szirénáktól, nem gondolta, hogy őket is elérhetik a támadások.

„Elvesztettük egy szerettünket. Ziad mindenkit szeretett, különösen a gyerekeket, akiket gyakran megnevettetett. Nem akarjuk, hogy bármely arab vagy zsidó gyermek megsérüljön a konfliktusban”

— mondták.

Ziad fia állítólag külön jelezte Reuven Rivlin izraeli államfő felé, mennyit jelent, hogy ő is részt vett a temetésen. Rivlin csak annyit felelt: miért ne jött volna el, hisz Ziad is izraeli állampolgár volt.

Móse Agadi

Az 58 éves askeloni Mósét saját házában ölte meg egy gázai rakéta, illetve az abból származó repesz, ami halálosan megsebezte a mellkasán és a gyomrán.

14 tagú családjával Iránból vándorolt be, és az askeloni piacon zöldségárusként dolgozott. Feleségét és négy gyermekét hagyta hátra.

Temetésén unokaöccse mondott beszédet:

„Mindig azt mondják Isten az igazakat és a jókat viszi el, és az ember nem biztos benne általában hogy ez tényleg így van-e, ebben az esetben viszont tényleg így van. Olyan ember voltál, aki mindig mosolyogva válaszolt, a mosoly és a nevetés az öröm fényével töltött be, emellett szerény voltál, megtartottad a parancsolatokat — olyannyira, hogy imádkozás közben ért a halál.”