Rivlin a rakétaterror áldozatainak családjával gyászol

Reuven Rivlin izraeli államfő személyesen keresett fel három családot, akik a hétvégi palesztin rakétaterrorban elvesztették egy-egy rokonukat. Összesen négy izraeli halt meg. Az áldozatok között van ultra-ortodox, vallásos, szekuláris és muszlim is, mégis egy nemzet gyászolja őket – hangsúlyozta az elnök a The Times of Israel beszámolója szerint.

A rakétatámadások első áldozata az 58 éves Moshe Agadi volt, aki askelóni házának udvarán sebesült meg. A 47 éves beduin muszlim Ziad al-Hamada egy askelóni gyárban kapott halálos találatot. A 21 éves amerikai – izraeli állampolgár Pinchas Menachem Prezuazman Asdodban halt meg, amikor épp az óvóhelyre sietett.

Reuven Rivlin Moshe Agadi rokonaival  fotó: Mark Neiman/GPO

A negyedik áldozat, a 68 éves Moshe Feder autóját a terroristák egy irányított tankelhárító rakétával lőtték ki a Gázai övezetből, amikor a férfi Kibuc Erecnél, a határ közelében haladt.

Rivlin közleményében az áldozatok eltérő hátterét kiemelve nemzeti egységre szólított fel.

„Mi, Izrael törzsei együtt vagyunk jóban és rosszban, reményben és kihívásokban, függetlenül attól, hogy melyik törzsből származunk. Ultra-ortodox és szekuláris, vallásos és hagyományőrző, zsidók és arabok – a terror válogatás és kegyelem nélkül mindannyiunkat támad, de soha nem adjuk meg magunkat. Együtt vagyunk ünneplésben és gyászban, és minden erőmmel azért imádkozom, hogy többé ne kelljen ilyen bánattal szembenézniük.”

– mondta Rivlin a beduin muszlim áldozat családjának látogatásakor.

Reuven Rivlin a beduin áldozat, Ziad al-Hamada rokonainál  fotó: Mark Neiman/GPO

„Nem is tudja, milyen sokat jelent nekem, hogy eljött ide”

– mondta al-Hamada fia Rivlinnek, mire az elnök azt válaszolta:

„Miért ne jöttem volna, talán nem izraeli állampolgár?”

idézte a VosIzNeias? ortodox izraeli hírportál az elnököt.

Pinchas Menachem Prezuazman gyászoló családját az államfő a helyettes egészségügyi miniszterrel, Yaakov Litzmannal közösen látogatta meg. A 21 éves férfinak egy gyermeke volt. Ugyanahhoz a Gur haszid irányzathoz tartozott, mint Litzman.

Rivlin a Gur haszid Pinchas Menachem Prezuazman rokonainál  fotó: Mark Neiman/GPO

„Úgy mondjuk, az Örökkévaló az igazi bíró, és tudjuk, hogy nincs vigasz ilyen szörnyű fájdalomra. Önökkel vagyunk és imádkozunk érte, hogy a jövőben csak örömük legyen.”

– mondta az elnök.

A Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet, és az Iszlám Dzsihád nevű terrorcsoport csaknem 700 rakétát lőtt ki a hétvégén Izraelre. Az IDF válaszul 320 célpontra mért csapást a Gázai övezetben.

Hatszáz rakétát lőttek egy nap alatt Izraelre, négy halott

A legutóbbi halálos áldozat egy 35 éves izraeli Asdod városából. A lépcsőházban érte a találat, már nem volt ideje belépni az óvóhelyre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.