Amerika nem hagyja, hogy Irán atomrakétához jusson

Az Egyesült Államok újabb intézkedéseket hozott pénteken azzal a céllal, hogy teljesen megakadályozza Iránt az enyhén dúsított urán termelésében és egyetlen atomerőművének bővítésében — írja az MTI.

Washington végső célja az, hogy csökkentse Irán regionális hatalmi szerepét, és hogy Teherán ne tudja sikerre vinni ballisztikusrakéta-programját.

Donald Trump elnök kormánya azzal kezdte a szélsőséges iszlám köztársaság politikai és gazdasági elszigetelését, hogy egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok részéről felmondta a nagyhatalmak és Irán 2015-ös nukleáris megállapodását, mely szakértők szerint könnyen atomfegyverhez juttatta volna az Izrael eltörölni akaró országot.

„Iránnak egy célja van: az atomfegyver” — Joszi Kuperwasser tartalékos izraeli dandártábornok a Neokohnnak

Kuperwasser a muszlim világ radikális és pragmatikus elemei közötti harcról, illetve a migrációs válság zsidóságra gyakorolt hatásáról is beszélt lapunknak.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter most meghosszabbította a felmentést Washington öt büntetőintézkedése alól, így Oroszország, Kína és az európai országok folytathatják azokat az együttműködési programjaikat, amelyeknek célja megakadályozni, hogy Teherán újraindítsa atomfegyverprogramját.

Ez azt jelenti, hogy ezen országok segítségével Irán kizárólag civil felhasználásúvá alakítja át nukleáris létesítményeit.

A külügyminisztérium azonban hozzátette, hogy a felmentéseket ezúttal csak 90 napra adja meg, ellentétben a korábbi 180 napos hosszabbítással, de ezek a felmentések továbbra is megújíthatók.

Washington a múlt héten bejelentette, hogy nem ad többé felmentést szankciói alól olyan országoknak, amelyek kőolajat vásárolnak Irántól. Ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz a céljához, hogy az iráni olajexport nullára csökkenjen.

A Trump-kormány egyúttal külföldi terrorszervezetté nyilvánította a Forradalmi Gárda iráni elitalakulatot.

Irán kiléphet az atomsorompó-szerződésből

Az iráni olajiparra kivetett amerikai szankciókra adott válaszként mérlegelik ezt a lehetőséget.