Irán: Trump meg fogja bánni a szankcióit

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerint Donald Trump amerikai elnök nem akar háborút Iránnal, de tanácsadói és szövetségesei belehajszolhatják egy konfliktusba — írja az MTI.

Zaríf New Yorkban, Irán ENSZ-képviseletén adott interjút a Reuters hírügynökségnek szerdán. Mint mondta,

„Nem gondolom, hogy [Trump] háborút akarna. De ez még nem jelenti azt, hogy nem csalhatják bele egy konfliktusba”.

– mondta az iráni külügyminiszter.

Zaríf szerint egy úgynevezett cserecsapat, soraiban a keményvonalas John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és a konzervatív Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, konfliktusba kergetheti Trumpot Iránnal.

„A mostani politika megalkotói egyszerűen nem akarnak tárgyalásos rendezést. Hadd tegyem világossá, hogy Irán nem akar konfrontációt, de szükség esetén meg fogja védeni magát”

— tette hozzá.

Zaríf rejtélyes utalást tett arra, hogy „valakik megpróbálnak esetleg előidézni egy incidenst, amely szélesebb válságot robbanthat ki”.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az amerikai hadihajók továbbra is átkelhetnek-e a Hormuzi-szoroson, Zaríf így felelt:

„Ha az Egyesült Államok továbbra is betartja a játékszabályokat, akkor annak dacára, hogy az amerikai jelenlétet a Perzsa-(Arab-)öbölben alapvetően károsnak tartjuk, nem fogunk intézkedéseket tenni ellene”.

Az amerikai szankciókról szólva Zaríf kijelentette: úgy véli, mindig van mód a kikerülésükre. „Nekünk PhD-nk van ebből” — fűzte hozzá.

Megleckéztetni Amerikát

Hasszán Róháni iráni elnök ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy Irán csak akkor hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal, hogy az visszavonja szankcióit, és „elnézést kér” értük — írja a Times of Israel.

„Mindig is a tárgyalások és a diplomácia támogatói voltunk, de ugyanúgy mindig is tudtuk, hogyan kell háborúzni és megvédeni magunkat”

— idézte szavait az iráni állami média.

Az iráni elnök szerint „amint feloldják a szankciókat, megkezdődnek a tárgyalások”, „de előbb el kell érnünk, hogy Amerika megbánja a döntését”.

Teherán és Washington között egyre feszültebb a viszony, mióta tavaly májusban Trump bejelentette, hogy országa kivonul az iráni nukleáris program korlátozását célzó, 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Mint arról lapunk is beszámolt, idén áprilisban pedig Washington terrorszervezetté nyilvánította az iráni Forradalmi Gárdát, és úgy döntött, megszigorítja az iráni olaj vételénere irányuló szankcióit.

„Iránnak egy célja van: az atomfegyver” — Joszi Kuperwasser tartalékos izraeli dandártábornok a Neokohnnak

Kuperwasser a muszlim világ radikális és pragmatikus elemei közötti harcról, illetve a migrációs válság zsidóságra gyakorolt hatásáról is beszélt lapunknak.