Irán az Egyesült Államok kormányát terroristázza

A perzsa parlament annyira kiakadt, amiért Trump az iráni forradalmi gárdát terrorszervezetté nyilvánította, hogy Amerika komplett adminisztrációját „terrorizmust támogató kormánnyá” minősítette.

Az iráni parlament kedden terrorizmust támogató kormánynak nyilvánította az amerikai vezetést, valamint hivatalosan is a terrorszervetek listájára helyezte az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős Középső Parancsnokságát (Centcom).

Az iráni képviselők a keddi ülésen emellett halálos fenyegetéseket skandáltak az Egyesült Államokkal és Izraellel szemben, a Forradalmi Gárdát pedig az Iráni Iszlám Köztársaság elengedhetetlen részének nevezték – számolt be erről az IRIB állami televízió.

Az iszlám köztársaság parlamentje ezzel Donald Trump amerikai elnök április 8-i döntésére reagált, amelynek értelmében az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát. Válaszul Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsa ugyancsak terrorszervezetnek nyilvánította az Egyesült Államok hadseregét.

Amerika mostantól terrorszervezetnek tartja az iráni Forradalmi Gárdát

Washington szerint az állami szervezet aktívan részt vesz a terrorizmus végrehajtásában, finanszírozásában és népszerűsítésében.

Washington korábban is feketelistára helyezett a gárdával kapcsolatban álló testületeket és személyeket, de most ezt kiterjesztette az iszlám forradalom védelmét szolgáló, rendfenntartó és hírszerzési feladatokat is ellátó fegyveres alakulat egészére. Ez volt az első eset, hogy egy állam fegyveres erőit vagy annak egy részét terrorszervezetté nyilvánították Washingtonban.
A döntést követően a népszerű kép és videomegosztó közösségi oldal, az Instagram blokkolta a gárda vezetőinek számos fiókját, többek között annak hivatalos oldalát, és Kaszim Szulejmáni vezető parancsnok, Musza Kamali, Mohamed Ali Dzsafari, Mohamed Bagheri és Ezatolla Zargami dandártábornokok személyes fiókjait is.

Megfigyelők szerint a nyilatkozatcsaták és ellenintézkedések dacára Hasszán Róháni iráni elnök kormánya el akarja kerülni a feszültségek elmélyülését vagy akár egy katonai konfliktust Washingtonnal, tekintettel Iránnak az amerikai szankciók miatti gazdasági nehézségeire.

Teherán továbbra is kiáll a Forradalmi Gárda mellett

Az iráni parlament tagjai „halál Amerikára” felkiáltásokkal fogadták Donald Trump bejelentését, melyben terrorcsoportnak nevezte a perzsa állam fegyveres alakulatát.

Az iráni keményvonalasok ugyanakkor gyökeresen ellentétesen ítélik meg a helyzetet. Szócsövük, a Kajhán című napilap, nemcsak az iráni atomprogramról 2015-ben született többhatalmi megállapodás felmondását sürgeti, hanem a Perzsa-öböl menti arab országokból induló olajszállító tankhajók útjának elvágását is a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ olajexportjának harmada halad keresztül.