Teherán továbbra is kiáll a Forradalmi Gárda mellett

Az iráni parlament tagjai „halál Amerikára” felkiáltásokkal fogadták Donald Trump bejelentését, melyben terrorcsoportnak nevezte a perzsa állam fegyveres alakulatát.

Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát – jelentette be hétfőn Donald Trump. Teherán máris ellenlépéseket helyezett kilátásba, és az iráni törvényhozók elítélték az amerikai elnök lépését.

Ahogy írtunk róla, Washington korábban is feketelistára helyezett a Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló testületeket és személyeket, de most ezt kiterjesztette az iszlám forradalom védelmét szolgáló, rendfenntartó és hírszerzési feladatokat is ellátó fegyveres alakulat egészére is.

A Fehér Ház bejelentését követően az iráni média arról számolt be, hogy több helyi törvényhozó is a gárda egyenruhájában érkezett arra a parlamenti ülésre, amellyel az iszlám forradalom „vívmányainak megőrzését” célzó fegyveres szervezetet ünnepelték.

خبرگزاری تسنیم 🇮🇷 on Twitter: „نمایندگان #مجلس شورای اسلامی امروز همزمان با #روز_پاسدار و همچنین اعلام انزجار از اقدامات امریکا علیه #سپاه_پاسداران انقلاب اسلامی لباس مقدس پاسداری به تن کردند pic.twitter.com/lb7VfTkXT0 / Twitter”

نمایندگان #مجلس شورای اسلامی امروز همزمان با #روز_پاسدار و همچنین اعلام انزجار از اقدامات امریکا علیه #سپاه_پاسداران انقلاب اسلامی لباس مقدس پاسداری به تن کردند pic.twitter.com/lb7VfTkXT0

Az iráni parlament szóvivője, Ali Larijani egyben a „hülyeség és tudatlanság csúcspontjának” nevezte az amerikai lépést. Valamint a keddi ülésen több képviselő „halál Amerikára” felkiáltásokkal fogadta Donald Trump bejelentését — írta a The Times of Israel.

Amerika mostantól terrorszervezetnek tartja az iráni Forradalmi Gárdát

Washington szerint az állami szervezet aktívan részt vesz a terrorizmus végrehajtásában, finanszírozásában és népszerűsítésében.