Donald Trump: itt az idő, hogy az USA elismerje Izrael Golán-fennsíkhoz való jogát

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében tett erről bejelentést.

A várakozásoknak megfelelően, azonban annál hamarabb fejezte ki szándékát Donald Trump arról, hogy kész elismerni Izrael fennhatóságát a Golán feletti területen — közölte csütörtök este a Ynetnews.

Ahogy arról írásunkban beszámoltunk, a nemzetközi média csütörtökön napközben cikkezett arról, hogy Donald Trump amerikai elnök a jövő héten, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatásakor várhatóan elismeri Izrael fennhatóságát a fennsík fölött.

Este azonban az amerikai elnök Twitter-oldalán már meg is tette a lépést, és azt írta:

52 év után itt az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, ami kiemelt stratégiai és biztonsági szereppel bír Izrael Államának és a régió stabilitásának szempontjából.

A területet Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá az izraeli törvénykezést, ezzel gyakorlatilag annektálva a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el.

Mint azt megírtuk, Netanjahu nemrég hangsúlyozta: szerinte is eljött az ideje, hogy Washington izraeli területnek ismerje el a Golán-fennsíkot. Valamint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben azzal vádolta Iránt, hogy Izrael ellen „terrorista hálózatot” hoz létre a Golán-fennsíkon, ezért is sürgette a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el: a Golán mindig is Izrael része marad.

A változásra utalt az is, hogy az amerikai külügyminisztérium múlt héten közzétett éves emberi jogi beszámolójában már nem „Izrael által elfoglalt”, hanem „Izrael által kontrollált” területnek nevezte a fennsíkot.

Izraelben kevesen vitatják, hogy a Golán megtartása elemi biztonsági érdek, hiszen a fennsík elfoglalásával arab fegyveresek könnyen érnének el izraeli civil célpontokat, mint történt az számtalan alkalommal a terület elfoglalása előtt.

Nem véletlenül mondta a napokban Lindsey Graham szenátor, hogy a Golán feladása „stratégiai rémálom” lenne a zsidó állam számára.

A Golán megerősítése azért is kulcskérdés, mert az izraeli hadsereg szerint katonai szervezet kiépítésébe kezdett a Hezbollah libanoni síita csoport a Golán-fennsík szíriai oldalán. Az iráni támogatással működő Hezbollah egyik terrorcsoportja az utóbbi hónapokban — a hadsereg közlése szerint Bassár al-Aszad szíriai elnök tudta nélkül – olyan infrastruktúra kiépítésébe kezdett a terület szíriai oldalán, amely Szíria felől mérhet csapást Izraelre.