Trump arra készül, hogy elismeri a Golán Izraelhez tartozását?

Donald Trump amerikai elnök a jövő héten Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatásán várhatóan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött – értesültek amerikai és izraeli forrásokból az izraeli lapok csütörtökön.

Ezzel az izraeli sajtó szerint Trump különösen értékes ajándékot ad Netanjahunak két héttel az április 9-re kiírt izraeli választások előtt.

Ezt a területet Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá az izraeli törvénykezést, ezzel gyakorlatilag annektálva a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el.

Mint azt megírtuk, Netanjahu szerint eljött az ideje, hogy Washington izraeli területnek ismerje el a Golán-fennsíkot.

„Irán megsemmisítéssel fenyegeti Izraelt, ezért mi elkötelezettek vagyunk Izrael biztonsága és önvédelmi joga mellett. Büszkén állunk Izrael oldalán a gázai és az északi fenyegetésekkel szemben”

– fogalmazott válaszában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Pompeo Jeruzsálemben azzal vádolta Iránt, hogy Izrael ellen „terrorista hálózatot” hoz létre a Golán-fennsíkon, ezért is sürgette a nemzetközi közösséget, hogy Washingtonhoz hasonlóan ismerje el, a Golán mindig is Izrael része marad.

Izraeli-szíriai határátkelő a Golánon (fotó: Wikipedia)

A változásra utal, hogy az amerikai külügyminisztérium múlt héten közzétett éves emberi jogi beszámolójában már nem „Izrael által elfoglalt”, hanem „Izrael által kontrollált” területnek nevezte a fennsíkot.

Izraelben kevesen vitatják, hogy a Golán megtartása elemi biztonsági érdek, hiszen a fennsík elfoglalásával arab fegyveresek könnyen érnének el izraeli civil célpontokat, mint történt az számtalan alkalommal a terület elfoglalása előtt.

Nem véletlenül mondta a napokban Lindsey Graham szenátor, hogy a Golán feladása „stratégiai rémálom” lenne a zsidó állam számára.

Graham és Ted Cruz szenátor azok, akik hírek szerint kidolgozzák a terület „most és mindörökké tartó” elismeréséről szóló amerikai koncepciót. Graham arra is emlékeztetett, hogy a térség elválaszthatatlan a zsidó történelemtől.

A Golán megerősítése azért is kulcskérdés, mert az izraeli hadsereg szerint katonai szervezet kiépítésébe kezdett a Hezbollah libanoni síita csoport a Golán-fennsík szíriai oldalán.

Az iráni támogatással működő Hezbollah egyik terrorcsoportja az utóbbi hónapokban — a hadsereg közlése szerint Bassár al-Aszad szíriai elnök tudta nélkül – olyan infrastruktúra kiépítésébe kezdett a terület szíriai oldalán, amely Szíria felől mérhet majd csapást Izraelre.

A Hezbollah emberei elsősorban hírszerzéssel, szíriaiak beszervezésével foglalkoznak, de fegyvereket is birtokolnak, robbanószerkezeteket, gépfegyvereket és páncéltörő rakétákat halmoztak fel Sziriában. Korábban is ismert volt, hogy a szíriai polgárháborúban harcolt Hezbollah-harcosok

visszatérnek a Golán-fennsík libanoni és szíriai oldalára, ahol az iráni hadsereg „szemeiként és füleiként” funkcionálnak.

A Jediót Ahronót szerint Washingtonban királynak kijáró tisztelettel fogadják majd az izraeli kormányfőt, aki megpróbál a választásokon szavazatokra váltható politikai tőkét kovácsolni Trumphoz fűződő jó kapcsolatából.

Netanjahu  a jövő hét elején látogat Washingtonba. Amerikai források szerint Trump már ekkor bejelentheti, hogy az Egyesült Államok Izrael részeként ismeri el a Golán-fennsíkot.

„Eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség elismerje Izrael jelenlétét a Golánon, és hogy a Golán mindig is része lesz Izrael Államnak” – mondta Netanjahu, miután tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Netanjahu 2015-ben is Washingtonba utazott két héttel a választások előtt, a kongresszusban beszédet mondott az iráni atomalku ellen, de akkor Barack Obama elnök nem fogadta személyesen.

Donald Trump nem hívta meg találkozóra Beni Ganzot, az ellenzék legnagyobb pártjának vezetőjét, aki szintén Washingtonban lesz a jövő hét elején, és beszédet mond az amerikai Izrael-lobbiszervezet, az AIPAC kongresszusán.

A 13-as tévécsatornán szerda este ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint a Ganz vezette Kék-fehér centrista párt több mandátumot kapna a Netanjahu vezette Likudnál, ha ma lennének a választások.

Ráadásul a mérések történetében először többen vélekedtek úgy, hogy Ganz a legalkalmasabb a miniszterelnöki posztra, mint ahányan Netanjahut tekintették a legmegfelelőbbnek erre a hivatalra. Ugyanakkor a bal- és a jobboldali tömbök közül jelenleg a jobboldali tömb bizonyul erősebbnek, ami a hivatalban lévő kormányfő újraválasztási esélyét növeli.