Elengedi az elfogott indiai pilótát Pakisztán

Mahmood Qureshi, Pakisztán külügyminisztere bejelentette, a lelőtt gép indiai pilótáját átadják pénteken az indiai hatóságoknak, a két atommal rendelkező ország közötti konfliktus elmérgesedését elkerülendő.

A napokban három pakisztáni harci gép támadta meg a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét. Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló vadászgépeket, áttévedtek a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet.

A szerdai incidens előzménye, hogy Kasmír indiai részén február 14-én Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport által elkövetett, legalább 40 indiai milicista halálát követelő merénylet megtorlásaként kedden indiai gépek megelőző csapást hajtottak végre Pakisztán területén iszlamista fegyveresek táborai ellen. India a pakisztáni titkosszolgálatot gyanúsítja az iszlamisták támogatásával.

Fokozódó kasmíri konfliktus: indiai vadászgépeket lőtt le a pakisztáni légvédelem

A két indiai harci repülőgépet szerdán lőtték le, miután azok behatoltak Pakisztán légterébe.

„A béke gesztusaként, illetve az eszkaláció elkerülése érdekében a letartóztatott indiai pilótát szabadon bocsátjuk ma délután a Waqah határon,”

— Jelentette be Qureshi a parlamentben, a kelet-pakisztáni Lahore városához közel eső országhatárra.

Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi azonban úgy tűnik, inkább arra biztatja az indiaiakat, hogy „vegyék fel a harcot az ellenséggel”.

Kasmír konfliktus – India miniszterelnöke további harcra bátorítja országát

A napokban zajló pakisztáni légitámadások után Narendra Modi arra biztatja az indiaiakat, hogy „vegyék fel a harcot az ellenséggel”.