Fokozódó kasmíri konfliktus: indiai vadászgépeket lőtt le a pakisztáni légvédelem

A pakisztáni külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy az országnak nem áll szándékában a konfliktus kiterjesztése, de teljes mértékben készen állnak erre, ha rákényszerülnek.

A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet szerdán, miután azok behatoltak az ország légterébe, egy indiai pilótát elfogtak — közölte a pakisztáni hadsereg szóvivője.

Ezt megelőzően három pakisztáni harci gép támadta meg a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét. Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló vadászgépeket, áttévedtek a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet.

Fotó: illusztráció

Az egyik Kasmír indiai területén zuhant le. A helyi rendőrség közlése szerint két pilóta és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be, melynek két pilótája a helyiek fogságába került. 

Újdelhi eddig csupán egy — MiG-21-es — típusú harci gép elvesztését erősítette meg. A pakisztáni légierő is elvesztett egy gépet — jelentették be később Újdelhiben.

A pakisztáni külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy az országnak nem áll szándékában a konfliktus kiterjesztése, de teljes mértékben készen állnak erre, ha rákényszerülnek. A közlemény szerint a szerdai pakisztáni légitámadást nem katonai célpontok ellen hajtották végre, és elkerülték az emberi veszteséget, de közben bebizonyították, hogy „képesek az önvédelemre”.

Az indiai légierő szerdán lezárta Kasmír legjelentősebb repterét Szrinagarban és három másikat a szomszédos államokban. A Vistara helyi légiközlekedési vállalat bejelentette, hogy a térségbeli légtérkorlátozás miatt nem indítanak járatokat négy észak-indiai városba, Amritszárba, Szrinagarba, Csandigarhba és Dzsammúba, onnan sem indulnak utasszállító repülőgépek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán sürgette a két felet, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, és mindenáron kerüljék el a konfliktus további eszkalálódását. Pompeo újságíróknak kijelentette, hogy beszélt mindkét érintett ország külügyminiszterével, és közvetlen párbeszédre, illetve a további katonai tevékenység kikerülésére ösztönözte mindkettőjüket.

A konfliktussal kapcsolatban Kína is állást foglalt: a mai nap felszólította a szomszédos Indiát és Pakisztánt, hogy tanúsítsanak visszafogottságot.

India és Pakisztán kapcsolata az után vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség 40 tartalékosával. A merényletet a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport követte el, ám Újdelhi aktív közreműködéssel vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot (ISI).

Narendra Modi indiai kormányfő a merénylet után azonnal figyelmeztette a szomszédos államot, az atrocitások kapcsán kemény válaszra számíthat.

A mostani incidens előzményeiről korábban a Neokohn is beszámolt.

Légicsapást hajtott végre India Pakisztán területén

A két ország között fokozódott a feszültség, miután Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén megölték egy félkatonai szervezet 40 tagját.