Kasmír konfliktus – India miniszterelnöke további harcra bátorítja országát

A napokban zajló pakisztáni légitámadások után Narendra Modi arra biztatja az indiaiakat, hogy „vegyék fel a harcot az ellenséggel”.

Narendra Modi indiai kormányfő felszólította csütörtökön — a súlyos indiai-pakisztáni légi incidens másnapján — országa népét, hogy „vegye fel a harcot az ellenséggel”.

„Barátaim, amikor az ellenség megpróbálja megrendíteni Indiát, és terrortámadást követ el a területén, akkor ezzel céljuk részben megakasztani az ország fejlődését. Ezzel szemben minden indiainak sziklaszilárdan és egységesen fel kell vennie a harcot”

— jelentette ki a hindu nacionalista Narendra Modi kormányfő egy videokonferencián, amelyet pártja, a Bháratíja Dzsanata Párt vidéki tisztségviselőivel tartott meg csütörtökön. A párt egy utána kiadott közlemény szerint a helyzet rosszabbodására, további katonai összecsapásokra számít.

Imran Hán pakisztáni kormányfő viszont tárgyalásokat kezdeményezett az Indiával kialakult konfliktus rendezésére. Egy szerdai élő tévéadásban kifejezte abbéli reményét, hogy „diadalmaskodik a józan ész”, és sikerül csökkenteni a feszültséget. „Ha megnézzük mindkét fél fegyverarzenálját, megengedhetjük-e magunknak, hogy egy kicsit is elszámoljuk magunkat?” — kérdezte.

Külügyminisztere, Sah Mahmúd Kuresi csütörtökön a Geo TV-nek nyilatkozva azt mondta: Pakisztán hajlandó visszaadni Indiának foglyul ejtett pilótáját, ha ez segít a konfliktus megoldásában — írta az MTI.

A súlyos szerdai incidens azzal kezdődött, hogy három pakisztáni harci gép a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét támadta. Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló pakisztáni repülőket — Újdelhi szóhasználata szerint — „áttévedtek” a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet.

Az egyik megsemmisített gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be. Ennek egyik pilótája a helyi erők fogságába került. Az indiaiak azt állítják, hogy ők is lelőttek egy pakisztáni gépet, Pakisztán viszont tagadja ezt.

A szerdai incidens előzménye, hogy Kasmír indiai részén február 14-én Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport által elkövetett, legalább 40 indiai milicista halálát követelő merénylet megtorlásaként kedden indiai gépek megelőző csapást hajtottak végre Pakisztán területén iszlamista fegyveresek táborai ellen. India a pakisztáni titkosszolgálatot gyanúsítja az iszlamisták támogatásával.

Fokozódó kasmíri konfliktus: indiai vadászgépeket lőtt le a pakisztáni légvédelem

A két indiai harci repülőgépet szerdán lőtték le, miután azok behatoltak Pakisztán légterébe.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és több nagyhatalom önmérsékletre szólította fel szerdán a két atomhatalmat. Ennek ellenére a Kasmírt kettéosztó tűzszüneti vonal mentén az éjszaka és csütörtök reggel is folytatódott a szárazföldi tűzpárbaj.

A szerdai légi incidenssorozat után India lezárta több térségbeli repülőterét, Pakisztán pedig az egész ország légterét, és ez még csütörtökön is tartott. A pakisztáni légügyi hatóságok közlése szerint a légtérzárat helyi idő szerint csütörtök éjfélkor fogják feloldani.