Elkészült közel-keleti béketervről tudósít az amerikai sajtó

A Fehér Házból kiszivárgott információk szerint Donald Trump is elégedett a részletekkel, amik az izraeli választásokig titkosak maradhatnak. Közben az elnök közel-keleti megbízottja cáfolta az értesülést.

Elkészült az amerikai kormányzat által kidolgozott legújabb közel-keleti béketerv – értesült a Fox News két nevét eltitkoló fehér házi tisztviselőtől. A lap információi szerint a csaknem 175 oldalas tervezet legfőbb pontjait Donald Trump amerikai elnök is jóváhagyta, ám az izraeli választásokig szinte biztosan nem látnak napvilágot a részletek.

A megszólaló források nyilatkozata alapján „az USA semmi olyat nem fog tenni, ami Izrael biztonságát fenyegetné”, ezért döntöttek úgy, hogy csak az április 9-i elnökválasztást követően lépnek nyilvánosan az ügyben.

Az „évszázad megegyezéseként” is beharangozott dokumentum kidolgozásában több magas rangú tanácsadó is részt vett az amerikai elnök közvetlen köréből – írja a Jerusalem Post. Az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman mellett Jared Kushner és Jason Greenblatt, az amerikaiak vezető közel-keleti különmegbízottja is kiemelt szerepet töltött be a tervezet elkészítésében.

A média értesülései szerint Jared Kushner a hét második felében Varsóba érkezik, ahol elsősorban az amerikai és lengyel felek között folynak majd tárgyalások – többek között az izraeli-palesztin béketerv kapcsán. Az esemény során Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Mike Pence amerikai alelnökkel, valamint Mike Pompeo külügyminiszterrel is találkozni fog.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hónap végén Kushner és Greenblatt várhatóan a Közel-Keletre is ellátogat, hogy a régió vezetőivel egyeztessenek az izraeli-palesztin béketörekvések gazdasági oldaláról.

Az amerikai tanácsadók küldöttsége legalább öt Perzsa-öböl menti ország diplomatáival egyeztet majd, hogy ismertessék a tervezet anyagi részleteit, aminek működéséhez szükséges lesz a régió támogatása. A delegáció februári tájékoztató körútja Ománt, Bahraint, Szaud-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Katart érinti.

A béketerv törekvéseinek megvalósításában hátráltató tényező lehet, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése óta minden kezdeményezés nagy akadályba ütközik a palesztin fél részéről.

A Palesztin Hatóság szerint Donald Trump megszűnt a tárgyalások pártatlan vezetőjének lenni, és Mahmud Abbász az „évszázad arculcsapásának” jellemezte a 2017. decemberében meghozott döntést, ami miatt nem hajlandó asztalhoz ülni az amerikai küldöttekkel.

Greenblatt cáfol

Jason Greenblatt, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja, szokásához híven, Twitter-üzenetben cáfolta az értesülést.

Azt írta, hogy az újságírók forrásai téves információt adtak, mert bár a közel-keleti béketerv közel áll a véglegesítéshez, még nem készült el, és folytatják annak finomítását egészen a nyilvánosságra hozataláig. A 175 oldalas terjedelem sem pontos Greenblatt szerint. Bár a terv egy nagyon részletes, politikai és gazdasági dokumentum, de rövidebb, mint amit említettek – írta a közel-keleti különmegbízott.