Kushner és Greenblatt a béketerv gazdasági részéről tárgyal a Közel-Keleten

A küldöttség februári tájékoztató körútja Ománt, Bahraint, Szaud-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Katart érinti majd.

A Fehér Ház két vezető tanácsadója küldöttségével együtt a hónap végén Közel-Keletre látogat, hogy legalább öt arab ország diplomatáját tájékoztassa az amerikai izraeli-palesztin béketerv gazdasági oldaláról.

Jared fogja ismertetni a régióval kapcsolatos gazdasági tervet. A gazdasági terv csak akkor fog működni, ha az egész régió mögé áll. Ez egy nagyon fontos pontja az egyenletnek.

Tájékoztatta újságírók szűk csoportját egy fehér házi tisztviselő.

Jared Kushnert útján Amerika közel-keleti küldötte, Jason Greenblatt, az iráni küldött, Brian Hook és egyéb kormánytisztviselők is elkísérik, akik részt vettek a terv gazdasági részének kidolgozásában.

A küldöttek a tárgyalások során szándékosan nem fogják érinteni a több-évtizedes konfliktus minden központi kérdését érintő terv politikai oldalát.

A terv a palesztinok számára olyan gazdasági fejlesztési programot foglal magában, ami jelentős infrastrukturális és ipari munkálatokat vetít előre, különösen a Gázában. A terv sikeréhez elengedhetetlen mind az izraeli, mind a palesztin fél befektetése, de még az Öböl-menti arab államok jelentős anyagi finanszírozása is.

Varsói tárgyalások

Kushner emellett jövő csütörtökön Varsóban is részt vesz az izraeli-palesztin konfliktus lezárásáról szóló tárgyaláson, állítja egy névtelen, fehér-házi tisztviselő.

Várhatóan egy Mike Pompeo külügyminiszter által szervezett eseményen is részt vesz majd, ami a Közel-Kelet stabilitásával és Irán destabilizáló befolyásának megakadályozásával foglalkozik majd.

A lengyelországi tárgyalások során a hírek szerint Borge Brende, a World Economic Forum vezetője is tájékoztatást ad a béketörekvések jelenlegi állásáról és a következő hetekre, hónapokra vonatkozó tervekről.

Hátráltató tényezők

Trump ígéretéhez hűen igyekszik az ”évszázad megegyezését” összehozni, s ezzel végez vetni a hosszan-tartó, nyugvópont nélküli izraeli-palesztin konfliktusnak, azonban törekvései az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése óta nagy akadályokba ütköznek a palesztin fél részéről.

Mahmud Abbász fotó: Andolu Agency

A palesztin hatóság erősen elítélte a költözést, valamint kijelentette,hogy az Egyesült Államok többé nem pártatlan vezetője a béketárgyalásoknak. Mahmud Abbász minden Fehér Ház által előterjesztett tervet elutasított az ominózus döntés óta, melyet csak úgy jellemzett „az évszázad arcul csapása”.

A palesztin oldal 2017 decemberétől, az amerikai nagykövetség költöztetésének és Jeruzsálem Izrael fővárosának való elismerésének bejelentésétől nem hajlandó tárgyalni az amerikai küldöttekkel.

Az Egyesült Államok azóta megvonta a palesztin hatóságtól anyagi támogatását, miután Abbász visszautasította a terroristák fizetései folyósításának leállítását.

Emellett az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetétől (UNRWA) is elvesztette több-milliós támogatását, miután kiderült, a pénz nagy része terroristák zsebébe kerül, illetve az UNRWA iskoláiban uszító tananyagokat használnak.

A béketervvel kapcsolatos előrehaladást bizonyos források szerint az április 9-re időzített izraeli előrehozott választások is késleltetik.