Izrael titkos terve: Milyen meglepetésekkel készül Irán ellen az IDF?

A nagy hatótávolságú rakétáktól a bunkerromboló bombákig Izrael évtizedek óta milliárdokat költött speciális lőszerek kifejlesztésére az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadáshoz. Összefoglaló.

Az elmúlt évtizedek során Izrael védelmi intézménye milliárdokat fektetett az Irán elleni esetleges csapás előkészítésébe, és eközben speciális lőszereket fejlesztett ki. E képességek némelyikét csak azután fedték fel, hogy eladták külföldi légierőknek. 

A múlt hónapban Izrael újabb csapást hajtott végre Jemenben: F-15-ös repülőgépeket vetett be egy 1800 kilométerre lévő bázisról, bemutatva híres improvizációs képességeit. Ezeket az eredetileg légi harcra tervezett repülőgépeket Izraelben módosították csapásmérő feladatokra. Az izraeli légierő átalakította őket az amerikai és izraeli gyártók modern lőszereinek hordozására is.

Egy Irán elleni támadás azonban a hasonló távolság ellenére sokkal összetettebb kihívást jelent.

Irán nukleáris létesítményei és ballisztikus rakétabázisai mélyen a föld alatt vannak, ellentétben az olyan kevésbé védett célpontokkal, mint az olajterminálok.

Bréking: Izrael likvidálta Jahja Szinvárt, a Hamász vezetőjét

Izraeli sajtóhírek szerint Merkava tankok végeztek a terrorvezérrel.

Emellett Irán fejlett légvédelmi rendszert működtet, amelyet elsősorban hazai fejlesztésű. 

Állításuk szerint, a rendszer megfelel az olyan orosz rendszerek képességeinek, mint az S-300, amely képes az Izrael által indított rakéták elfogására. Az Irán áprilisi támadását követő, Izrael által Iszfahánra mért csapást azonban nem akadályozták meg ezek a fejlett védelmi rendszerek. Irán emellett elavult légiflottát tart fenn, köztük orosz MiG-29-eseket és a sah korából származó amerikai F-14-eseket, amelyek a nemzetközi szankciók ellenére továbbra is üzemelnek.

E kihívások fényében az IDF 20 éve készül egy esetleges Irán elleni csapásra, dollár- és sékel-milliárdokat fektetve be az előkészületekbe. Ez magában foglalja speciális lőszerek kifejlesztését, amelyek közül néhányat az USA nem volt hajlandó eladni Izraelnek, valamint az USA számára nem elérhető innovációkat.

Videó: így csaptak le Jemenre az izraeli vadászpilóták

Az IDF nyilvánosságra hozta a jemeni légicsapásról készült felvételeket.

Csapás 1800 km távolságból

A körülbelül 2000 kilométeres távolságban végrehajtott csapásokat jellemzően cirkálórakétákkal és bombázókkal hajtják végre az amerikai és orosz erők. Izrael azonban az amerikai támogatás jelentős részét olyan vadászrepülőgépek beszerzésére fordította, amelyek képesek két órán át tartó repülésre – a fejlett F-15I századoktól kezdve a négy F-16I Sufa századig.

A Lockheed Martin kifejezetten ezekhez a repülőgépekhez fejlesztette ki  üzemanyagtartályokat, amelyek növelik a hatótávolságukat anélkül, hogy jelentősen befolyásolnák a gépek aerodinamikáját vagy radarjelzésének nagyságát.

Külföldi hírek szerint Izrael speciális üzemanyagtartályokat fejlesztett ki az F-35-ös repülőgépekhez is, amelyek lehetővé teszik, hogy a lopakodó képességek megőrzése mellett érjék el Iránt.

Nagy hatótávolságú támadó rakéták

A 2000-es évek végén az izraeli védelmi ipar két nagy hatótávolságú támadórakétát mutatott be, amelyeket vadászgépekről indítottak. Bár a pontos hatótávolságukhoz hasonló részletek továbbra sem tisztázottak, az ismert, hogy több száz kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, ami lehetővé teszi az iráni légvédelem hatótávolságán kívülről történő csapásokat. Ezek a rakéták szuperszonikus sebességgel haladnak, ami csökkenti az ellenség észlelési idejét és megnehezíti az elfogást, növelve a célba találás esélyét.

Olcsó és halálosan pontos: bemutatták az izraeli Széldémon-rakétát

Egyre nagyobb a kereslet a nagy hatótávolságú precíziós csapásokra képes, költséghatékony rakétákra.

Rampage rakéta

Az Israel Aerospace Industries (IAI) és az Elbit Systems együttműködésében kifejlesztett Rampage az Elbit EXTRA rakétáján alapul. Az eredetileg földi indításra tervezett Rampage-t átalakították, hogy a repülőgépekről indítva nagyobb hatótávolságot és sebességet érjen el.

A 4,7 méter hosszú, 30,6 cm átmérőjű és 570 kg tömegű rakéta 150 kg-os robbanófejet hordoz, így hatékony rakétaütegek, parancsnoki központok és más kritikus fontosságú célpontok ellen. F-15, F-16 és F-35 repülőgépekről is indítható. A meglévő rakétatechnológiára való támaszkodása viszonylag megfizethetővé teszi, egységenként néhány százezer dollárba kerül.

Rocks rakéta

A Rafael által 2019-ben bemutatott Rocks rakéta a szuperszonikus cirkáló képességeket kombinálja műholdas és inerciális navigációs rendszerekkel.

A Rocks a kisebb F-16-os repülőgépekről és potenciálisan az F-35-ösökről is indítható. Külföldi értékelések szerint 300 km-es hatótávolsággal rendelkezik, és 500 kg-os robbanófejet hordozhat, így alkalmas megerősített vagy földalatti építmények célba vételére.

Bámulatos precizitás: Több tízezer Hezbollah rakétát semmisített meg Izrael

A libanoni terroristák ízelítőt kaptak Izrael haragjából.

További meglepetések

Külföldi források szerint Izrael rendelkezik egy hagyományos és nukleáris robbanófejjel is felszerelt, földről indítható rakétarendszerrel, amely a „Jerikó” néven ismert. Annak ellenére, hogy Irán több száz ballisztikus rakétát indított Izrael felé, annak valószínűsége, hogy Izrael ezeket a rakétákat csapásmérés során bevetné, csekélynek tűnik. Ezeket a rakétákat eredetileg a francia Dassault cég fejlesztette ki, később az IAI fejlesztette tovább.

Izrael fenntartja a kétértelműség politikáját az e téren meglévő képességeivel kapcsolatban, és gyakran jelent be „rakétateszteket” a Palmachim bázisról történő kilövések során. Ezek a rakéták egyelőre várhatóan nem kerülnek bevetésre

Ezenkívül az Elbit kifejlesztette az 500MPR nevű bunkerromboló bombákat, amelyek akár 4 méter magas betonon is képesek áthatolni. Ezek a bombák, amelyeket F-15I repülőgépekkel teszteltek, rövidebb hatótávolsággal rendelkeznek, a bevetés módjától függően néhány tucat kilométert érnek el.

PopEye Turbo

Egy másik, csak külföldi hírekből ismert izraeli fegyver a Rafael által kifejlesztett „PopEye Turbo” cirkálórakéta, amelynek hatótávolsága 1500 km. Az izraeli haditengerészet tengeralattjáróiról történő indításra tervezték, és hagyományos és nukleáris robbanófejek hordozására egyaránt alkalmas. Ez a hatótávolság lehetővé teszi az izraeli tengeralattjárók számára, hogy a Perzsa-öbölbe való behatolás nélkül csapást mérjenek Iránra a Vörös-tengerről vagy az Arab-tengerről.

Ezeknek a fejlett rakétáknak a megbízható külföldi vevőknek történő exportálása lehetővé teszi az izraeli vállalatok számára, hogy újra beruházzanak a rakéta- és bombafejlesztésbe, csökkentve ezzel az izraeli védelmi minisztérium költségeit. 

Valószínű, hogy korábban a nyilvánosság számára nem ismert lőszerek is az izraeli légierő rendelkezésére állnak, a megfelelő pillanatra várva.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Miért nem pusztítja el Izrael az iráni légierőt? 

Az iráni ballisztikus rakétatámadás óta azt találgatja mindenki, hogy milyen megtorlócsapást fog indítani Izrael az Iszlám Köztársaság ellen.