Irán Kamalát támogatja: Titkos műveletekkel támadják Trump választási kampányát

Irán titkos közösségi média tevékenységet és ehhez kapcsolódó befolyásolási műveleteket alkalmaz annak érdekében, hogy aláássa Donald Trump volt elnök jelöltségét – közölte hétfőn egy amerikai hírszerzési tisztviselő a novemberi választásokat fenyegető veszélyekről szóló frissített értékelésében.

Az amerikai hírszerzés „megfigyelte, hogy Teherán az elnökválasztás befolyásolásán dolgozik, valószínűleg azért, mert az iráni vezetők el akarnak kerülni egy olyan eredményt, amelyről úgy vélik, hogy növelné a feszültséget az Egyesült Államokkal – áll a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság közleményében.

A közelmúltbeli iráni befolyásolási tevékenység „titkos közösségi média fiókokhoz és a hozzájuk kapcsolódó tevékenység” formájában jelentkezett – mondta az amerikai hírszerzés egyik tisztviselője egy sajtótájékoztatón a CNN-nek.

Irán preferenciája az amerikai elnökjelöltek közül 2020 óta nem változott – mondta a tisztviselő.

A 2020-as választási kampányban Irán „többirányú titkos befolyásolási kampányt folytatott, amelynek célja Trump újraválasztási esélyeinek aláásása volt”

– olvasható a titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentésben.

Oroszország preferenciái az elnökválasztási versenyben szintén nem változtak 2020 óta, amikor is Moszkva egy sor befolyásolási műveletet hajtott végre Trump támogatására és Joe Biden lejáratására – tette hozzá a tisztviselő.

Trump elnökként elrendelte Kasszem Szolejmáni iráni tábornok likvidálását, és kilépett a Teheránnal kötött atomalkuból, ezért a teheráni rezsim évek óta vadászik rá és volt beosztottjaira.

Az amerikai hatóságok az elmúlt hetekben információkhoz jutottak arról, hogy Irán összeesküvést szőtt Trump meggyilkolására, ami miatt a Secret Service megnövelte a biztonsági intézkedéseket a volt elnök körül.

Nem múlt el a veszély: Irán is merényletre készül Donald Trump ellen

Az iszlamista rezsim már évek óta el akarja tenni láb alól a Trump-kormányzat korábbi szereplőit.

Irán az Izrael-Hamász konfliktussal kapcsolatos tüntetéseket is megpróbálja titokban szítani az Egyesült Államokban azáltal, hogy egyes esetekben pénzügyi támogatást nyújt a tiltakozóknak – mondta Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója ebben a hónapban.

„Teherán az online profilok és propagandagyárak kiterjedt hálójára támaszkodik a dezinformáció terjesztése érdekében, és különösen aktívan részt vesz az Izrael-Gáza konfliktus miatti feszültségek fokozásában” – áll szintén a hírszerzés hétfői közleményében.

A frissített hírszerzési értékelés a rejtett és nyílt befolyásolási tevékenység egész sorára kiterjed, és azt mutatja, hogy az amerikai választásokat célba vevő külföldi szereplők száma tovább nőtt a Kreml 2016-os választások befolyásolására tett átfogó erőfeszítései óta.

„Oroszország továbbra is az amerikai választásokat fenyegető legsúlyosabb fenyegetés”

– áll az értékelésében.

Kína „valószínűleg nem tervezi az amerikai elnökválasztás kimenetelének befolyásolását”, de az amerikai hírszerzés figyelemmel kíséri annak lehetőségét, hogy a Kínához kötődő propagandisták és befolyásoló szereplők „lejárathatják a jelölteket”.

Irán tehette el láb alól a Kreml szíriai csúcskémét

Luna al-Shibl, a szíriai elnök főtanácsadója és állítólagos szeretője volt.