Titkos tárgyalások kezdődtek Gáza jövőjéről

Az Egyesült Arab Emírségek fogadta Izraelt és az Egyesült Államokat a háború utáni gázai rendezéssel kapcsolatos titkos tárgyalásokra.

Az Egyesült Arab Emírségek múlt csütörtökön a fővárosban, Abu-Dzabiban vendégül látta Izraelt és az Egyesült Államokat egy titkos találkozón, hogy megvitassák a Gázai övezetre vonatkozó terveket a Hamász elleni háború befejezése után.

Az Axios két izraeli tisztviselőre hivatkozó jelentése szerint Jeruzsálem Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős minisztert küldte a találkozóra, míg Washington a Fehér Ház különmegbízottját, Brett McGurkot és Tom Sullivan külügyminisztériumi tanácsost. Az Egyesült Arab Emírségeket külügyminisztere, Abdullah Bin Zayed képviselte.

Ezen kívül Dermerrel utazott két magas rangú izraeli védelmi tiszt, akik már a háború utáni gázai rendezésen dolgoznak Izraelben.

A színfalak mögött: Izrael titokban tárgyalt az arab államok katonai vezetőivel

Az Axios azt is megtudta, hogy mely arab államok vettek részt a Bahreinben tartott találkozón.

Az Axios riportere, Barak Ravid megjegyezte, hogy egy nappal a titkos csúcstalálkozó előtt Lana Zaki Nusszejbeh emirátusi diplomata javaslatokat fogalmazott meg a háború utáni Gázára vonatkozóan a Financial Times egyik cikkében.

Az Egyesült Arab Emírségek állandó ENSZ-képviselője egy „ideiglenes nemzetközi misszió” létrehozását javasolta Gázában, „amely választ ad a humanitárius válságra, megteremti a törvényt és a rendet, megalapozza a kormányzást, és előkészíti az utat Gáza és a megszállt Ciszjordánia újraegyesítéséhez, az egyedül legitim Palesztin Hatóság alatt.

Egy, az FT-nek adott interjújában, amely a javaslata mellett jelent meg, Nusszejbeh azt mondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek fontolóra veszi a békefenntartók bevetését Gázában.

„Az Egyesült Arab Emírségek fontolóra veheti, hogy az arab és nemzetközi partnerek mellett a stabilizációs erők részesévé váljanak… egy megreformált Palesztin Hatóság meghívására”

– mondta.

Kairó és Abu-Dzabi is katonákat küldene a háború utáni Gázába

Új tervek kerültek a tárgyalóasztalra, kérdéses, hogy Izrael és Amerika mit lép. Mutatjuk a részleteket.

Már az arab államoknak is elegük van a palesztin vezetésből

Abdullah bin Zayed sejk azzal vádolta meg a palesztin vezetést, hogy ők „Ali Baba és a 40 tolvaj”.