Már az arab államoknak is elegük van a palesztin vezetésből

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken és arab kollégái egy csoportjának április végi rijádi találkozója az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere és egy magas rangú palesztin tisztviselő között kiabálásba torkollott – mondta egy, az ügyet jól ismerő forrás a The Times of Israel című izraeli lapnak.

Az Axios hírportál beszámolóját megerősítve a forrás felidézte, hogy Abdullah bin Zayed sejk külügyminiszter a találkozó során azt mondta, hogy nincs valódi reform a Palesztin Hatóságban, azzal vádolta a palesztin vezetést, hogy ők „Ali Baba és a 40 tolvaj”, és azt mondta, hogy a Palesztin Hatóság teljes vezetése „haszontalan”.

Bin Zayed tovább ment, és azt kérdezte, hogy miért kellene az Egyesült Arab Emírségek finanszírozást nyújtani egy ilyen vezetésnek.

„Őfelsége hozzátette, hogy ha a Palesztin Hatóság ugyanannyi figyelmet fordítana a saját népére, mint az Izraellel való biztonsági koordinációra, akkor a palesztinok sokkal jobb állapotban lennének” – mondta az Axiosnak egy emírségi tisztviselő – ez különösen mélyütés volt, tekintve, hogy a Palesztin Hatóságot belföldön régóta éri kritika az Izraellel való biztonsági együttműködés miatt, de általában dicséretet kap érte az USA-tól és a nemzetközi közösség többi részétől.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet Végrehajtó Bizottságának főtitkára, Husszein al-Sejk, Mahmúd Abbász palesztin elnök közeli tanácsadója azzal vágott vissza, hogy senki sem mondhatja meg a Palesztin Hatóságnak, hogy miként hajtsa végre reformjait.

A forrás szerint mindketten dühösen kiviharzottak a teremből, majd később visszatértek, hogy bocsánatot kérjenek Blinkentől a jelenlétében folytatott vitáért.

Igaznak bizonyultak a pletykák: izraeli légvédelmi rendszereket vesz Abu-Dzabi

Izrael sokáig nem akart légvédelmi rendszereket eladni az Emírségeknek, de végül beadta a derekát.

A Palesztin Hatóság és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolata régóta eléggé viharos, különösen azóta, hogy Abu-Dzabi 2020-ban normalizálta a kapcsolatokat Izraellel. Abbász és Mohammed bin Zayed elnök személyes viszonya is közismerten hűvös.

Az ügyre rálátó forrás szerint azonban a Palesztin Hatósággal és Abbásszal szembeni harag jóval túlmutat az Egyesült Arab Emírségeken, mivel a találkozón jelen lévő többi ország többsége – Szaúd-Arábia, Egyiptom, Jordánia és Katar – egyre inkább kezdi elveszíteni a türelmét Rámalláhhal szemben.

A találkozón jelenlévők közül sokan úgy érezték, hogy Abbász nem hajlandó bevezetni azokat a jelentős reformokat, amelyek szükségesek a Palesztin Hatóság megreformálásához,

hogy az visszatérhessen a Gázai övezet kormányzásához és a kétállami megoldás előmozdításához.

Az Abbásszal szembeni csalódottság Katarra is kiterjedt, amely azt szerette volna, ha olyan miniszterelnököt neveznek ki, akinek a palesztin társadalomban van támogatottsága, beleértve az iszlamista rétegeket is. Ezt az üzenetet a katari emír adta át Abbásznak a februári látogatása során. Abbász azonban végül is elutasította az emír javaslatot, és egy közeli bizalmasát, a népszerűtlen Mohammed Musztafát nevezte ki.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izrael lézerfegyvereket adna Szaúd-Arábiának és az Emírségeknek

Alakul az Irán-ellenes közel-keleti védelmi szövetség.