Igaznak bizonyultak a pletykák: izraeli légvédelmi rendszereket vesz Abu-Dzabi

Az Egyesült Arab Emírségek olyan izraeli légvédelmi rakétákat vásárolt, amely alkalmas az olyan dróntámadások elhárítására, mint amilyen az év elején Abu-Dzabit érte.

Izrael megállapodott egy kifinomult légvédelmi rendszer eladásáról az Egyesült Arab Emírségeknek – közölte két, a helyzetet ismerő forrás a Reuterssel.

Ez az első dokumentált ilyen jellegű tranzakció a két ország között, amióta 2020-ban felvették a diplomáciai kapcsolatokat.

A megállapodás jól mutatja, hogy egyes arab államok számára az izraeli-palesztin konfliktus rendezése mennyire háttérbe szorult az olyan nemzeti érdekek javára, mint a biztonság, a gazdaság és az iráni fenyegetés.

A nyár közepén Izrael jóváhagyta az Egyesült Arab Emírségek kérését, hogy az öböl menti államnak a Rafael Advanced Defense Systems által gyártott SPYDER mobil légvédelmi rakétákat szállítson – közölte két forrás, akik a megállapodás érzékenységére hivatkozva nem kívántak további információkat közölni.

Egy harmadik forrás a Reutersnek elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek olyan izraeli felszereléseket vásárolt, amelyek alkalmasak az olyan dróntámadások elhárítására, mint amilyen az Abu-Dzabit az év elején ért támadás volt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Így szólt az izraeli himnusz az abu-dzabii királyi palotában – videó

Jichák Herzog izraeli elnök vasárnap délután Abu-Dzabiban, a királyi palotában rendezett különleges fogadóünnepségen találkozott Mohammed bin Zayed sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével – írja az Arutz7.