A színfalak mögött: Izrael titokban tárgyalt az arab államok katonai vezetőivel

Herzi Halevi altábornagy Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom magas rangú katonai vezetőivel együtt vett részt a találkozón.

Az IDF vezérkari főnöki a héten Bahreinben találkozott több arab kollégájával, hogy megvitassák a biztonsági koordinációt – jelentette szerdán az Axios.

A találkozóra az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) égisze alatt került sor, és a jelentés szerint a Gázai övezetben a Hamász ellen folyó izraeli háború miatt tartották titokban.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy mellett a manamai találkozón részt vett még Michael Erik Kurilla tábornok, a CENTCOM vezetője, valamint

Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom magas rangú katonai vezetők.

A találkozó a gázai konfliktus ellenére az Izrael és az arab országok közötti folyamatos katonai párbeszédet és együttműködést jelzi, és annak a regionális erőfeszítésnek az eredményeképp jött létre, amelynek célja Irán destabilizáló tevékenységének ellensúlyozása.

Fanatikus messiáshívők eszkalálnák a háborút Irán és Izrael között

Az iráni vezetésben sokak szerint október 7-e az idők végének közeledtét jelzi.

Kurilla egyébként a hétvégén Izraelbe látogatott Halevi meghívására. Kurilla és Halevi operatív helyzetértékelést tartottak, megvitatták a közelmúltbeli regionális kihívásokat és az iráni fenyegetés elleni stratégiai partnerség megerősítését – közölte az IDF.

Megvitatták továbbá a Hamász elleni gázai háború fejleményeit és a Hezbollah Libanonból indított folyamatos támadásait.

2021 januárjában, a Trump-kormányzat által az Egyesített Parancsnoki Terv (UCP) kiigazításainak részeként Izrael hivatalosan átkerült az Egyesült Államok Európai Parancsnokságától (USEUCOM) a CENTCOM-hoz.

A 2020-ban aláírt Ábrahámi Megállapodás ennek a lépésnek és a jövőbeli arab-izraeli együttműködés előfutára volt.

Izrael nincs egyedül: Szaúd-Arábia nyíltan a zsidó állam mellé állt

Szombat éjjel először harcolt nyíltan együtt az Irán-ellenes izraeli-szunnita „szövetség”.