Kairó és Abu-Dzabi is katonákat küldene a háború utáni Gázába

Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek hajlandóak részt venni a háború utáni gázai biztonság fenntartásában a „helyi palesztin tisztek” mellett, azzal a feltétellel, hogy Izrael beleegyezik a palesztin államhoz vezető út kialakításába – mondta három, a tárgyalásokat ismerő tisztviselő a The Times of Israel című izraeli lapnak csütörtökön.

A beszámoló szerint Kairó az IDF csapatainak teljes kivonását is követelte Gázából, míg Abu-Dzabi „amerikai részvételt” követelt a háború utáni Gáza biztonságának fenntartásában.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter állítólag azt mondta arab kollégáinak regionális körútja során a hónap elején, hogy Washington segítené létrehozni és kiképezni az új palesztin biztonsági erőket, amelyek ideiglenes mandátummal rendelkeznének, hogy végül a ramallahi székhelyű Palesztin Hatóság válthassa fel őket – állította az egyik forrás.

Egyelőre nem világos, hogy honnan toboroznák ezeket a „helyi palesztin tiszteket”.

Blinken közölte, hogy Washington nem fog csapatokat küldeni Gázába – mondta a tisztviselő.

A tisztviselők elmondták, hogy ami a kormányzást illeti, Blinken azt mondta kollégáinak, hogy a cél egy olyan átmeneti palesztin kormány létrehozása lenne, amely szorosan együttműködik az arab országokkal.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a csütörtöki jelentésre reagálva a The Times of Israel című izraeli lapnak elmondta: „Folytatjuk a megbeszéléseket a Palesztin Hatósággal, a kulcsfontosságú partnerekkel és az izraeliekkel a Gázai övezet életének háború utáni tervezéséről, amely magában foglalja a kormányzást, a biztonságot és az újjáépítést”.

„A Gázára vonatkozó terv kulcsfontosságú lesz a konfliktus tartós befejezésének megteremtéséhez, de ahhoz is, hogy a háború végét igazságos és tartós békévé alakítsuk, és ezt a békét egy integráltabb, stabilabb és virágzóbb régió felépítésének alapjaként használjuk fel” – zárta a szóvivő.

Kész békefenntartókat küldeni Gázába a világ legnépesebb muszlim országa

Prabowo Subianto megválasztott elnök a Shangri-La Dialogue ázsiai biztonsági konferencián beszélt erről.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Izrael fontolgatja a hatalom átadását a vele nem ellenséges helyi klánoknak. Az izraeli tervezet szerint a kormányzás az IDF-en és a védelmi minisztériumon keresztül történne, helyi arabok segítségével.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök május 9-én azt mondta, hogy olyan helyzetet kívánnak létrehozni, „amelyben olyan gázaiak irányítanak, akik nem elkötelezettek a mi elpusztításunk mellett, esetleg az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és más országok segítségével, amelyek szerintem stabilitást és békét akarnak látni”.

Izrael azonban valószínűleg nem fog engedni az Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek követeléseinek, Netanjahu többször is hangsúlyozta, hogy az IDF-nek addig kell megtartania a biztonsági ellenőrzést, amíg szükséges, hogy az övezet soha többé ne jelentsen terrorista fenyegetést a zsidó államra.

Emellett a Knesszet február 21-én 99-11 arányban támogatta a kormány azon döntését, hogy elutasítja „Palesztina” bármilyen egyoldalú elismerését. Az összes koalíciós törvényhozó és a cionista ellenzéki pártok legtöbb tagja támogatta a nyilatkozatot.

A számok nem hazudnak: a palesztinok oda meg vissza vannak a Hamászért

A terrorcsoport népszerűsége az egekben van az október 7-i mészárlás óta.

„A júdeai és szamáriai palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az október 7-i szörnyű mészárlást. Ennek a gonosznak nem lehet államot adni” – jelentette ki Netanjahu május 22-én. „Ez egy terrorista állam lenne. Megpróbálná újra és újra megismételni az október 7-i mészárlást”.

Kedden Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy amint az IDF megsemmisíti a Hamász katonai és polgári uralmát, lehetőség nyílik arra, hogy „azok az országok, amelyek a Hamásszal szemben egy kormányzati alternatívát akarnak látni Gázában, helyi vezetéssel Gázában, csatlakozzanak ehhez a folyamathoz”.

„Szükség van egy konkurens alternatív koncepcióra, és ez egy olyan helyi vezetés lenne, amely hajlandó Izrael mellett élni, és nem izraeliek gyilkolásának szenteli az életét”

– jelentette ki.

Hanegbi szerint a javasolt új vezetésbe az Egyesült Államokkal, az ENSZ-szel és az Európai Unióval együtt az Ábrahám Egyezményben részt vevő mérsékelt arab nemzetek is beletartoznak majd. Az IDF pedig továbbra is felelős maradna a terület „megtisztításáért” a Hamásztól.

Fanatikus messiáshívők eszkalálnák a háborút Irán és Izrael között

Az iráni vezetésben sokak szerint október 7-e az idők végének közeledtét jelzi.