Aggasztó: Kínában kötött egységmegállapodást a Palesztin Hatóság és a Hamász

„Elkötelezettek vagyunk a nemzeti egység mellett, és erre szólítunk fel” – mondta Abu Marzouk, a Hamász terrorszervezet egyik vezetője.

Musza Abu Marzouk kedden bejelentette, hogy a palesztin frakciók, köztük a Palesztin Hatóságot vezető Fatah, aláírta a palesztin egységről szóló megállapodást.

„Ma aláírunk egy megállapodást, és azt mondjuk, hogy az út vége a nemzeti egység. Elkötelezettek vagyunk a nemzeti egység mellett, és erre szólítunk fel” – mondta Abu Marzouk.

A „pekingi nyilatkozatot” 14 palesztin frakció írta alá, amelyek részt vettek a Vang Ji kínai külügyminiszter által vezetett tárgyalásokon.

A ramallahi székhelyű Fatah és a gázai Hamász 2007 óta esküdt ellenségei lettek egymásnak, miután utóbbi erőszakkal elfoglalta Gázát. Azóta számos sikertelen kísérlet történt a két frakció közeledésére.

Februárban a PH vezetője, Mahmúd Abbász Dohába utazott, hogy megvitassa, miként lehetne a Hamászt bevonni a kormányzásba.

Ugyanebben a hónapban ramallahi források azt mondták a Sky News Arabia hírügynökségnek, hogy a Hamász jóváhagyott egy háromfázisú tervet, amely „a teljes megbékéléshez [a Fatahhal]” és a gázai terrorcsoportnak a Palesztin Hatóságot irányító Palesztinai Felszabadítási Szervezethez való csatlakozásához vezet, egy „egységes palesztin-arab jövőkép” keretében.

Szintén februárban a Fatah és a Hamász tisztviselői Moszkvában találkoztak, hogy az orosz külügyminisztérium égisze alatt kétnapos „nemzeti párbeszédet” folytassanak az egységkormány megalakításáról. A múltban Egyiptomban, Törökországban és Algériában is tartottak hasonló megbeszéléseket.

„Csak félig kínai” – így hagyta cserben Peking a Gázába elhurcolt kínai lányt

Izrael hatalmasat csalódott a közönyös Kínában.

Az iszlamista csoport állítólag áldását adta a PH vezetőjének, Abbásznak arra a javaslatára is, hogy hozzanak létre egy „technokratákból álló kormányt”, amelynek elsődleges célja a Gázai övezet újjáépítése lenne a Hamász által indított háború után.

A Hamász „a palesztin politikai mozaik lényeges része”

– mondta Mohammad Shtayyeh akkori palesztin miniszterelnök Katarban.

„Olyan helyzetet akarunk, amelyben a palesztinok egységesek. … Úgy gondolom, itt az ideje, hogy a Hamász felhívja a palesztin elnököt, és elmondja neki, hogy mindannyian egységesen mögötted állunk, és te vagy a palesztin nép legitim hatósága, és készek vagyunk elkötelezni magunkat” – jelentette ki Shtayyeh a dohai fórumon.

Az egységről szóló tárgyalások alattt Shtayyeh a múlt hónapban benyújtotta kormánya lemondását. Abbász ezután a Fatahhoz hű Mohammad Musztafát nevezte ki a miniszterelnöki tisztség betöltésére.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy Gázát végső soron egy „hatékony és megreformált Palesztin Hatóság” irányítsa.

Egy január 10-i ramallahi találkozón Blinken „olyan közigazgatási reformokat” sürgetett Abbásznál, „amelyek végrehajtása a palesztin nép javát szolgálnák”. A Sky News Arabia a tárgyalást „feszültnek” és „vitákkal” tarkítottnak írta le.

A Biden-kormányzat azt akarja, hogy a Hamász elleni háború befejezése után a Palesztin Hatóság vegye át az ellenőrzést az övezet felett, amit Jeruzsálem elutasít, mert Rámalláh nyíltan támogatja a terrorizmust.

Ezúttal Peking okoskodik Izraelnek

Az ujgurokat átnevelő táborokba záró Kína próbálja Izraelt okítani arról, hogyan bánjon a palesztinokkal.

Január 27-én Abbász szóvivője, Nabil Abu Rudeineh azt mondta az Al Arabiyának, hogy a PH kész átadni a kormányzást a Hamásznak, ha az megnyeri az általános választásokat. Rámalláh „kész általános választásokat tartani, és ha a Hamász nyer, az elnök átadja a Hatóságot” – mondta.

Az amerikai külügyminisztérium nem zárta ki azt sem, hogy a Hamász megtartsa a hatalmat Gázában, vagy akár csatlakozzon egy olyan, a PH vezette kormányhoz, amely Júdea és Szamária területén is joghatósággal rendelkezne.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a palesztinok 89%-a támogatja egy olyan kormány létrehozását, amelyben a Hamász is részt vesz vagy amelyet a Hamász vezet.

Mindössze 8,5 százalékuk mondta azt, hogy egy kizárólag a Fatah által irányított kormányt támogat.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy ellenzi, hogy a Hamász után a PH vegye át a Gázai övezetet.

„Nem fogom megengedni, hogy Hamasztánt Fatahsztánnal helyettesítsük, hogy Hán Juniszt Dzseninnel helyettesítsük” – mondta. „Nem fogom megengedni, hogy Izrael Állam megismételje az oslói végzetes hibát, amely országunk szívébe és Gázába hozta az arab világ legszélsőségesebb elemeit, amelyek Izrael Állam elpusztítására törekednek, és akik erre nevelik gyermekeiket”.

Izraeli árammal fog működni a gázai víz- és csatornarendszer

Nem mindenki ért egyet a döntéssel, hatalmas vita alakult ki az izraeli kormányban a bejelentés után.